באר שבע היא בירת הנגב של ישראל, היא משתרעת על שטח של 117,500 דונם ונחשבת כעיר השלישית בגודלה בשטח במדינת ישראל. בעיר מתגוררים כ-215,000 תושבים. על חלק משטחה המוניציפלי של העיר הוקמו מאחזים לא חוקיים של בדואים.
שם העיר
שם היישוב באר שבע הוא כבר מקראי מימות אברהם אבינו ואבימלך מלך פלשתים. הסיפור מופיע בחומש בראשית בה אברהם נפגש עם אבימלך אחרי תקרית בארות המים. שם אחרי שנשבעו שניהם החליט אברהם לקרוא למקום באר שבע על שם המאורע ששם נשבעו שניהם. בעידן המודרני העיר הוכרזה בתקופה העות'מאנית לפני הקמת מדינת ישראל.
רבני העיר
רב העיר באר שבע הוא הרב יהודה דרעי. לצידו של רב העיר קיימים 10 רבני שכונות נוספים. הרב פנחס אבוחצירא, הרב שלמה אמסלם, הרב בנימין בצרי, הרב שמעון כהן, הרב אברהם ממן, הרב יוסף דהאן, הרב אברהם טריקי, הרב יורם כהן, הרב יעקב נמש, הרב מאיר סויסה.
עיריית באר שבע
העיר באר שבע מנוהלת באמצעות עירייה, ו-27 חברי מועצה.
מועצת העיר מורכבת מ-8 סיעות שונות, הרכב המועצה הוא כדלהלן. דרך חדשה בראשות רוביק דנילוביץ' עם 16 חברים במועצה. דנילוביץ' מכהן גם כראש העיר משנת 2008. הליכוד עם 2 חברים במועצה, ש"ס עם 2 חברים במועצה. גשר עם 2 חברים במועצה, הבית היהודי עם 2 חברים במועצה. קהילה, באר שבע ביתנו, אור, עם חבר אחד במועצה לכל אחד.
תקציב העירייה
תקציב עיריית באר שבע עומד על יותר מ-2 מיליארד שקלים. בשנת 2023 עמד התקציב העירוני על 2,204,000,000 ₪ 2 מיליארד ומאתיים וארבע מיליוני שקלים.
תקציב העירייה הנו מאוזן והעיר נחשבת עיר איתנה. תשלום הארנונה בעיר יחסית הוא נמוך והוא נע בין 42-46 ₪ למטר למגורים.
סמל העירייה
סמל העיר באר שבע הוא סמל ייחודי שעוצב בשנת 1950. הסמל עוצב על ידי אברהם חלילי בהשראת הפסוק מספר בראשית, "ויטע אשל בבאר שבע, ויקרא שם בשם ה' אל עולם". הסמל כלל שלושה אלמנטים, עץ האשל, צינור מים, מפעל וארובה. היוצר שילב בין עץ האשל שזוהה במשך שנים עם הנגב והצורך החיוני במים בנגב המועטת בגשמים.
המפעל והארובה נוספו לאור הקמת האזור התעשייה בעיר.
בשנת 1972 החליטה העירייה לחדש את הסמל ששומר עדיין על חלק המוטיבים הקודמים.
הסמל העדכני כולל את עץ האשל ו-12 עמודים כנגד שבטי ישראל. לסמל נוסף מגדל בדמות ידיים האוחזות צמרת עץ שמטרתו לציין את מיזוג הגלויות.
חינוך והשכלה בבאר שבע
בבאר שבע ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בישובים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד. מוסדות החינוך נותנים מענה גם לחינוך הרגיל וגם לחינוך המיוחד. לצד מוסדות אלו יש גם מוסדות לימוד של החינוך העצמאי. מלבד החינוך הרשמי קיימים בעיר גם ישיבות לתלמידים חרדים.
שירותי החינוך בעיר נחשבים למצוינים, נתונים המשתקפים בציוני התלמידים וההישגים שלהם בבגרות.
בעיר פועלים 88 בתי ספר, הנותנים מענה ל-34,000 תלמידים, וכמו כן 408 גני ילדים הנותנים מענה ל-10,000 תלמידים.
בשנת הלימודים תשפ"ב 85.8% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו9.5% לתעודת בגרות מצטיינת. 26.7% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל), 41.6% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
21.7% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-14.3% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
תחום התרבות בעיר כולל אתרי טבע כדוגמת נחל באר שבע ופסטיבלים שמפעילה העירייה. בעיר גם מוזיאונים ומרכזי מבקרים, דוגמת מרכז המבקרים הבינלאומי באר אברהם המספר את הסיפור המקראי סביב העיר. בשנת 2023 נפתח המדבריום גן חיות הדומה לספארי בעיר.
אנדרטת גבעת הנגב המנציחה את פעילות הפלמ"ח ממוקמת בראש גבעת גיר במזרח העיר.
החברה העירונית (כלכלית) בונה פארקים ואזורי פנאי עבור התושבים.
תחום הספורט בעיר משגשג, בעיר קיימים מועדוני ספורט רבים ואצטדיונים מרווחים. אצטדיון טרנר יכול להכיל למעלה מ-16,000 מקומות ישיבה, כמו כן קיים אולם ספורט עם למעלה מ-3,000 מקומות ישיבה.
מועדוני ספורט שפעילים בעיר הם: הפועל באר שבע, מכב"י באר שבע, אס"א באר שבע.
כמה תושבים יש בבאר שבע?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בבאר שבע מתגוררים 214,843 תושבים.
- מתוכם כ-55,185 ילדים עד גיל 18, כ-42,000 אזרחים ותיקים ו117,000 בגילאי עבודה.
- מתחילת שנות ה-90 עלו לעיר יותר מ-60,000 עולים ממדינות שונות.
- העיר היא בין הגדולים בישראל ומגיעה למקום ה-9 בטבלת הערים של משרד הפנים המדורגת לפי גודל האוכלוסייה.
- באר שבע מחולקת למספר אזורים: השכונות הישנות בהם הבנייה מאופיינת בבתים נמוכים, לצד שכונות חדשות המאופיינות בבנייה לגובה ובנייה חדשנית.
תעסוקה בבאר שבע
בשטחה המוניציפלי של העיר יש 4 אזורי תעשייה, לצד פארק היי-טק ענק שבעתיד יעסיק לפי הצפי כ-10,000 עובדים.
עמק שרה
אזור תעשייה עמק שרה א-ד הוא אזור התעשייה העיקרי של העיר, הוא בנוי על 2,500 דונם, ובעתיד אף יתרחב ויפותח עוד.
עמק שרה ה' הוא אזור תעשייה פרטי ששווק גם באופן מלא, במתחם הוקם סניף איקאה ועוד.
מתחם קריית יהודית
מתחם קריית יהודית הוא מתחם משולב מסחר תעשייה ולוגיסטיקה, המתחם ממוקם ביציאה הדרומית מבאר שבע ופועלים בו אולמות אירועים, ועסקים מובילים.
אזור תעשייה באר שבע צפון
אזור תעשייה צפון הנמצא במזרח העיר, כולל תעשייה זעירה יחסית. במקום מוסכים מכוני שירות ועוד.
מתחם המלאכה
מתחם המלאכה מרכז את עיבוד השיש בעיר. בעירייה שוקלים לשנות ולהרחיב את רשימת הייעודים בשטח על מנת להגדיל את הפוטנציאל הכלכלי במתחם.
פארק ההיי-טק
פארק ההיי-טק הוא יוזמה משותפת של העירייה ואוניברסיטת בן גוריון. הפארק יוצר רצף גיאוגרפי בין הקמפוס הטכנולוגי של צה"ל, אוניברסיטת בן גוריון והמרכז הרפואי סורוקה.
נכון להיום חברות בינלאומיות מעסיקות במתחם למעלה מ2,500 עובדים, והצפי הוא שעם השלמת הפארק יועסקו במתחם 10,000 עובדים.
שכר בבאר שבע
באר שבע הוא ישוב שמדורג באשכול 5 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית בינונית יחסית.
תושבי העיר משתכרים באופן יחסי טוב אולם נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובבאר שבע השכר הממוצע עמד 11,982 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובבאר שבע היא עמדה על 9,744 ₪ בממוצע.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בבאר שבע הוא עומד על 24.7%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בעיר הוא עומד על 2.1% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות גם בבדיקה והשוואת השתכרות העצמאיים בעיר לעומת הארצי. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בבאר שבע עומד על 2.4% לעומת 2.6% בארצי.
אחוז האבטלה בעיר לא גבוה 1.1% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה בבאר שבע
באר שבע היא בירת הנגב והיא כוללת בתוכה כמה בתי חולים. המרכז הרפואי סורוקה מבית קופת חולים כללית. בית חולים אסותא המיועד בעיקר לניתוחים וטיפולים כירורגיים. המרכז לבריאות הנפש באר שבע.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בעיר. קופת החולים הגדולה בעיר היא הכללית המבטחת 62% מתושבי העיר. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 24% מתושבי העיר. הקופה השלישית בגודלה היא לאומית המבטחת 8% מתושבי העיר, אחריה מאוחדת המבטחת 4.5% מתושבי העיר.
תחבורה ציבורית בבאר שבע
התחבורה הציבורית בעיר מופעלת על ידי חברת דן בדרום זכיינית קווי הנגב של משרד התחבורה. בעיר יש גם שני תחנות רכבת המחברות את העיר לכל הארץ. תחנות הרכבת הם באר שבע מרכז, ובאר שבע צפון. בעיר פועלים גם מוניות שירות המופעלים על ידי גלים נרקיס גל הסעות זכיינית משרד התחבורה.