בית שאן היא עיר בצפון ישראל, הנמצאת בעמק בית שאן מזרחית לעמק יזרעאל. במרכז העיר עובר כביש 90 הכביש הארוך ביותר בישראל החוצה את המדינה מצפונה לדרומה.
בית שאן הינה אחת מן הערים העתיקות ביותר בארץ ישראל. העיר מופיעה כבר בתנך בעת כניסת בני ישראל לארץ ישראל כפי שמסופר בספר יהושע. בית שאן היתה בנחלתו של שבט מנשה אך הוא לא הצליח לכובשה בגלל "רכב הברזל אשר לכנעני יושב העיר".
בתלמוד נוכל למצוא אזכורים נוספים לעיר, ואמר עליה ריש לקיש גן עדן… אם בארץ ישראל הוא – בית שאן פִתחוֹ ”ומופיע בפירוש רש"י על הגמרא "שפירותיו מתוקים מכל ארץ ישראל".
רובה של האוכלוסייה הערבית שהתגוררה במקום עזבה עוד לפני קרבות מלחמת העצמאות. תוך כדי המלחמה מעטים מהם שנשארו פונו לאחר המלחמה בעיקר לנצרת. אל העיר יובאו עולים רבים בעיקר מעיראק, איראן, רומניה וצפון אפריקה. המועצה המקומית בית שאן נוסדה בשנת 1949 ובשנת 1999 הוכרזה כעיר. שטחה המוניציפלי הינו כ-11 דונם. בעיר מתגוררים מעט פחות מ-20,000 תושבים והינה העיר הקטנה ביותר בישראל מבחינת מספר תושביה. כמו כן היא העיר היחידה בישראל עם פחות מ20,000 תושבים.
שם העיר
שם העיר שונה פעמים רבות בין השמות אותם נוכל למצוא "אשאן" בית שן" "ביישן" "ביסאן" ועוד. ככל הנראה שם העיר מקורו "האל שאן" שתושביה בעבר הקימו בעבורו מקדש בעיר.
רבני העיר
רב העיר בית שאן הינו הרב יוסף יצחק לסרי שליט"א, הרב לסרי מוסמך לערוך חופות וקידושין מטעם הרבנות הראשית ואחראי על כל שירותי הדת בעיר. הרבנות המקומית מפעילה אתר אינטרנט ייעודי בא ניתן להיעזר במידת הצורך, לקבל מידע ואף לשלוח שאלות אונליין לרב.
עיריית בית שאן
בית שאן מנוהלת באמצעות עירייה, ו-13 חברי מועצה.
בראשות המועצה מכהן ז'קי לוי ממפלגת הליכוד. לוי יליד שנת 1960 מכהן בתפקיד החל משנת 2003 ועד לשנת 2013 אז הפסיד בבחירות לראש העיר רפי בן שטרית בהפרש קל של 96 קולות בלבד, בשנת 2018 התמודד שוב לראשות העיר וניצח את רפי בן שיטרית וכיום לוי ראש העיר בשנית.
תקציב העירייה
תקציב עיריית בית שאן לשנת 2021 עומד על יותר מ-178,000,000 מיליוני שקלים בשנה.
חלק נכבד מן התקציב לשנת 2021 הוקצה לצורך שדרוג העיר איכות הסביבה וחזות העיר, כאשר הכוונה היא להגיע לכל רחוב ושכונה בבית שאן לשדרג ולחדש.
סמל העירייה
לעיריית בית שאן סמל ייחודי שהוצג לראשונה בשנת 1956 לבקשת ראש העיר אפרים דובק. הסמל מורכב ממספר מוטיבים עיקריים המייצגים את העיר:
- עץ תמרים: הסמל כולל עץ דקל, שהוא מראה נפוץ באזור בית שאן בשל שפע המעיינות והאקלים החם. גם לעץ הדקל יש משמעות שכן הוא הופיע על כף ידו של שבט מנשה, שאליו שייכת בית שאן.
- גלים כחולים: הסמל רומז למעיינות ולנחלים הרבים הקיימים באזור דרך הגלים הכחולים. ישנם מעל 30 מעיינות ו -3 נחלים זורמים סביב בית שאן וברחבי עמק המעיינות.
- מחאה, שופר ומנורה: סמלים אלה מייצגים חיים יהודיים שהתקיימו בעיר בעבר. הם נמצאו בבית הכנסת העתיק הממוקם מצפון לעיר.
- התיאטרון הרומי: הסמל כולל את התיאטרון שנמצא בחפירות בעתיקות בעיר.
- קיר אבן: החומה הביזנטית שהקיפה בעבר את העיר בית שאן מוזכרת בספר שמואל במלחמה שהנהיג שאול המלך נגד הפלשתים. במלחמה זו נפלו שאול ובניו, וגופותיהם נתלו על הקיר.
- ההרים: הסמל מתאר גם את ההרים הנראים בנופי בית שאן, ביניהם הרי הגלעד, הגלבוע ועוד.
בתחתית הסמל מופיעה הכתובת "זוהי בית שאן", הלקוחה מספר בראשית רבה. סמל העיר נמצא גם על בול שהנפיק דואר ישראל בשנת 1956 בערך נקוב של 0.25 לירות.
חינוך והשכלה
בבית שאן ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד, כמו כן מוסדות של החינוך העצמאי.
שירותי החינוך בבית שאן נחשבים למצוינים, הישגי התלמידים הינם משמעותיים ואחוזי הנשירה נמוכים מאוד.
3891 התלמידים בעיר לומדים ב-15 בתי ספר שונים בהם מועסקים 107 מורים ו343 מורות. בגני הילדים ישנם 43 מוסדות בהם לומדים 1084 תלמידים. בצוות הגנים אין גננים ומועסקים 52 גננות.
בשנת הלימודים תשפ"ב 87.2% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו15.5% לתעודת בגרות מצטיינת. 29.4% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל), 43% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
19.2% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-18.9% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
תחום התרבות והספורט בבית שאן מפותח דיו וכולל קונסרבטוריון עירוני. הקונסרבטוריון מופעל בשיתוף פעולה של העירייה ומשרד החינוך ומועברים במקום שיעורים בכלי נגינה, מקהלות תאוריה ועוד. בנוסף יש בקונסרבטוריון מקהלה עירונית בשם "מקהלת הזמיר" המייצגת את בית שאן מידי שאן בניו יורק.
בתחום הספורט נוכל למנות את קבוצת הכדורגל העירונית "הפועל בית שאן" הקבוצה התפרקה בשנת 2006 ובשנת 2010 הוגשה בקשה להתאחדות לכדורגל לרישום קבוצת "הפועל בית שאן/מסילות" ובכך ניסו מגישי הבקשה להחיות את קבוצת הכדורגל המיתולוגית של העיר.
גם תחום התיירות בעיר אינו לוקה בחסר, בתוך תחומי העיר ניתן למצוא את גן לאומי בית שאן בו בוצעו עבודות חפירה ארכיאולוגיות רבות ואותרו ממצאים עתיקים חשובים, ניתן גם לראות בעיר את מוזיאון בית שאן שהוקם במבנה ששימש את בית הדואר העירוני. תיירים רבים מגיעים למעיינות הרבים הפזורים בעיר ובסביבתה.
כמה תושבים יש בבית שאן?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בבית שאן מתגוררים 20,787 תושבים.
- מתוכם כ-6,000 ילדים עד גיל 18, כ-3,000 אזרחים ותיקים ו-11,500 בגילאי עבודה.
- אחוז נכבד מתושבי העיר הם עולים חדשים שעלו לעיר החל מראשית דרכה.
- היישוב מדורג במיקום 120 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.
בשנת 2017 הופקדה תוכנית מתאר עירונית הכוללת בניית 6,540 יחידות דיור חדשות. בנוסף 470 אלף מטר של שטחי מסחר ותעסוקה. התוכנית כוללת גם בנייה של למעלה מ-700 חדרי מלון. תוכנית המתאר מוסיפה כניסה חדשה לעיר לכיוון מרכזה וכן מרחיבה את הגן הלאומי השוכן בעיר.
תעסוקה בבית שאן
באזור בית שאן יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל אזורי תעשייה רבים ומפעלים גדולים שקיימים בעיר ומחוצה לה.
העיר נהנית מהטבות משמעותיות מכיוון שמוגדרת אזור עדיפות לאומית א'. המשמעות היא שהתושבים מקבלים פטור ממס הכנסה ל-10 שנים, או מענק של 24 אחוז מעלות הקמת מפעל ועוד הנחות וסבסודים רבים. כלל תושבי העיר זכאים להטבת מס של 13 אחוזים.
בין אזורי התעשייה בעיר ניתן למנות את אזור התעשייה הצפוני, אזור התעשייה המזרחי ופארק התעשייה צבאים. פארק התעשייה צבאים משותף לבית שאן ולמועצה האזורית עמק המעיינות.
בנוסף פועל בעיר מתחם הקניות והבילוי צים סנטר בית שאן שמשתרע על שטח של כ-44 דונם, ומספק מקומות עבודה רבים לתושבי העיר והסביבה.
שכר
בית שאן מדורגת באשכול 5 מתוך 10 במדד החברתי-כלכלי. הדירוג נחשב ליישוב ברמה חברתית כלכלית בינונית.
תושבי בית שאן מרוויחים יחסית טוב, אך מעט נמוך מהממוצע במשק. בשנת 2021 עמד השכר הממוצע בישראל על 10,172 שקל לחודש, בבית שאן הוא עמד על 10,044 שקל לחודש.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה בשנת 2021 על 10,108 שקל, ואילו בבית שאן היא עמדה על 8,793 שקל בממוצע.
הפער בין ההשתכרות הממוצעת של תושבי בית שאן לתושבי ישראל עומד על כ-20%. הפער נובע בעיקר מהפער בין תושבים המשתכרים מעל הממוצע במשק הישראלי לבין תושבים המשתכרים מעל הממוצע במשק בית שאן. בנוסף, מספר העובדים בבית שאן המשתכרים שכר מינימום דומה לממוצע הארצי.
מספר העובדים בישראל המשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8%, בבית שאן הוא עומד על 24.6%. לעומת זאת, מספר השכירים המשתכרים פי ארבעה מהשכר הממוצע בישראל עומד בבית שאן על 0.6% בלבד, לעומת 3.2% בכלל המדינה.
נתונים דומים ניתן לראות בקרב העצמאים בבית שאן, אך הפער קטן יותר. מספר העצמאים המשתכרים פי 4 מהממוצע בבית שאן הוא 0.9%, הממוצע הארצי הוא 2.6%.
שיעור האבטלה בבית שאן גבוה מעט מהממוצע הארצי ועומד על 1.5% מתושבי העיר הזכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה בבית שאן
בית שאן נחשבת עיר קטנה ופריפריאלית ונכון להיום אין בית חולים בעיר. בית החולים הקרוב לעיר הוא בית חולים העמק בעפולה השייך לקבוצת "כללית". מרחק בית החולים הוא כ-25 דקות נסיעה ברכב פרטי ופחות משעה בתחבורה ציבורית. במקרים מורכבים התושבים יצטרכו לנסוע עד רמב"ם בחיפה, הנמצא במרחק נסיעה של כשעה מהעיר.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בבית שאן. אך הנתונים מדהימים ישנה קופת חולים אחת בה חברים כמעט כל תושבי העיר. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 92.2% מבוטחים תושבי העיר. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 6.4% מבוטחים מתושבי העיר. אחריהם מגיעה קופת חולים מאוחדת עם 0.4% מהמבוטחים, ולאומית עם 0.3% מהמבוטחים.
תחבורה בבית שאן
התחבורה הציבורית בבית שאן מופעלת ע"י חברת סופרבוס זכיינית אשכול עמקים של משרד התחבורה. רכבת ישראל מעניקה שירות אל תחנת הרכבת בית שאן וממנה. הרכבת נעה על מסילת העמק שעוברת מחיפה לבית שאן, וזוהי התחנה הסופית בקו זה.