בית שמש היא עיר במחוז ירושלים המשתרעת בהרי ירושלים על שטח של 38,000 דונם. אוכלוסיית העיר מונה היום בקירוב 170,000 איש.
העיר הוקמה כמעברת הר טוב בשנת 1950 לעולים בפחונים שאט אט השתכנו בעיר החדשה. היישוב שהוקם כמעברה קיבל מעמד של עיר בשנת 1991 עם העלייה הגדולה מברית המועצות.
שם העיר
בית שמש ההיסטורית שכנה ככל הנראה באזור בה ממוקמת העיר כיום. בכל האזכורים בתנ"ך של העיר ניתן לראות כי היא הייתה בחלקו של יהודה. מטה יהודה הסמוכה קרויה בשם זה בעקבות נחלת יהודה. בשנים האחרונות נמצאו בעיר שרידים ארכיאולוגים שונים לעיר הקדומה, הממצאים נבדקים על ידי רשות העתיקות.
שכונות בבית שמש
בית שמש התפתחה עם השנים והיא כוללת מספר רב של שכונות. החלוקה הבסיסית היא שהעיר היא החלק הישן והרמה (רמב"ש) הוא החלק החדש.
העיר בית שמש
בית שמש כוללת מספר שכונות, הוותיקה, אזור בו מתגוררים אוכלוסייה מגוונת בעיקר עולים מאתיופיה וחבר העמים לצד אוכלוסייה חלשה או מבוגרת. גבעת שרת היא שכונה חדשה יותר המאופיינת באוכלוסייה חזקה יותר, חלק גדול מהשכונה כולל וילות ובתים פרטיים. השכונה מאופיינת בחלקה בעולים מארה"ב (אזור שיינפלד) וקהל דתי לאומי.
הקריה החרדית היא שכונה נפרדת בעיר הוותיקה המאופיינת בקהל חסידי וירושלמי בעיקר מאנשי היישוב הישן, לצד מיעוט ליטאי וספרדי. לצד הקריה החרדית שכונת יפה נוף המוכרת גם בשם הפולשים או דיור להשכרה, שהיא גם שכונה חרדית. שכונת חפציבה וסלונים הם שכונות צעירות יחסית שנבנו לציבור החרדי בעשורים האחרונים.
רמת בית שמש
רמב"ש מורכבת היום מ-5 שכונות, ובעתיד אף יותר שנמצאים בתכנון.
רמה א' היא השכונה הוותיקה ביותר ברמה היא נבנתה בשנות ה-90 והיא כוללת כמה תתי שכונות, מ-3, המשקפיים, ורמת שילה. האוכלוסייה בשכונה היא מגוונת, מרכז השכונה מאוכלס בחרדים בעיקר ליטאים. בחלקים נוספים בשכונה מתגוררים גם דתיים לאומיים ומעט חילונים. רמה א' מושכת אליה עולים ומאופיינת בקהל עולים גדול מארצות הברית.
רמה ב' נבנתה מעט אחר כך גם בשנות ה-90 והיא שכונה שמחברת בעצם בין רמה א' לעיר. השכונה מאוכלסת בקהל חסידי וירושלמי. במרכז השכונה מתגוררים גם קהילות שלא מכירים במדינת ישראל והאזור מכונה כקסבה של העיר. רמה ב' כוללת גם את קרית חסידים, ושכונת בעלז בה מתגוררים בעיקר חסידי בעלזא.
רמב"ש ג' המוכרת גם כרמה ג' היא שכונה יחסית חדשה נבנתה בשנת 2013 וצפונה, השכונה מחולקת לשני רובעים, רמה ג' 1 ורמה ג' 2. ג-1 מאופיינת בתושבים בעיקר מהמגזר הליטאי, לצד קהל מודרני ומיעוט קהלים אחרים. ג-2 היא שכונה מעורבת הכוללת ליטאים וחסידים לצד קהילה ספרדית.
רמה ד' היא שכונה שיועדה מראש למגזר החרדי. השכונה מורכבת נכון להיום מארבעה רובעים שכבר נמצאים בהליכי אכלוס שונים. מרבית הדירות בשכונה נמכרו במחיר למשתכן והאוכלוסייה בשכונה ממש מגוונת, רובם המכריע של התושבים הינם חרדים.
רמה ה' היא שכונה שתוכננה למגזר החרדי, במהלך השנים הוסבה השכונה למגזר החילוני אולם השיווק למגזר הכללי לא הצליח במיוחד. בשכונה נכון להיום מתגוררים אוכלוסייה מעורבת, רובם המכריע שומרי שבת ומסורת חלק נכבד הם חסידים מקהילות שונות.
רבני העיר
רב העיר הרב שמעון ביטון פרש לגמלאות ומאז לא מונה רב חדש. הרב שלמה בן עזרא מכה כממלא מקום רב העיר. בעיר קיימים רבני שכונות וקהילות אולם רובם לא מוכרים באופן רשמי כרבנים על ידי משרדי הממשלה.
עיריית בית שמש
העיר בית שמש מנוהלת באמצעות עירייה ו-25 חברי מועצה.
מועצת העיר מורכבת מ-9 סיעות, הרכב המועצה הוא כדלהלן. סיעת דגל התורה היא הגדולה במועצה עם 5 חברים. ש"ס עם 4 חברים במועצה, אגודת ישראל, שלומי אמונים, בית שמש מאוחדת, הליכוד, עם 3 חברים לכל אחד, סיעת דרך עם שני חברים. הבית שלנו והציונות הדתית עם חבר אחד לכל רשימה. ראש העיר הוא שמואל גרינברג מסיעת דגל התורה.
תקציב העירייה
תקציב עיריית בית שמש עמד על יותר מ-800,000,000 מיליוני שקלים ב-2023 אולם התקציב לא אושר על ידי משרד הפנים.
קופת העירייה מדוללת, תקציב העירייה הנו גרעוני, ותשלום הארנונה בעיר מחולק לאזורים שונים. הארנונה בעיר עומדת על כ-45 ₪ למטר למגורים באזור א' וכ-50 ₪ למטר למגורים באזור ב'. תקציב העירייה נשען על יותר מדי ארנונה למגורים בהיעדר מספיק שטחים עסקיים בעיר, מה שמשפיע על קופת העירייה.
כ-7% מתקציב העירייה (60 מיליון שקלים) מגיע ממענק איזון של משרד הפנים לעירייה.
סמל העירייה
סמל העיר בית שמש מורכב מארבעה אלמנטים שונים המאפיינים את העיר. שמש זורחת, כף טייחים, פטיש, ענף זית.
השמש הזורחת מייצגת את שם העיר הקדום והנוכחי בית שמש, כף הטייחים מסמל את בוני העיר הראשונים. הפטיש מסמל את התעשייה בעיר, ענף זית סמל ישראל ושלום.
חינוך והשכלה
בבית שמש מרבית מוסדות החינוך הינם מוסדות מוכש"ר ומוסדות פטור. לצד מוסדות אלו קיים מענה גם רשמי של גני ילדים, בתי ספר, ותיכונים ברשת ממלכתי, ממ"ד, ממ"ח.
לפי נתוני משרד החינוך 84% ממוסדות הלימוד בעיר הם בפיקוח חרדי, 10% ממ"ד, 5% ממלכתי.
במוסדות בפיקוח חרדי מלבד ממ"ח, לא לומדים בגרות, כך שהמדידה לא משקפת את נתוני העיר. אולם משקפת את הנתונים של בתי הספר שנבחנו בפועל ולומדים בגרות.
בשנת תשפ"ב 44.7% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות, מתוכם 7.7% לתעודת בגרות מצטיינת. 10.9% היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד אנגלית, 28.6% היו זכאים לתעודת בגרות הכולל 5 יחידות לימוד אנגלית.
14.4% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות עם 4 יחידות במתמטיקה, 10% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות וספורט
התרבות בעיר בית שמש יחסית מפותחת, בעיר פועלים מתנ"סים, היכל תרבות ואולם ספורט. בקרב התושבים יש תחושה של חוסר בפעילות תרבות עירונית.
תחום הספורט בעיר די מפותח עם קבוצות ספורט מגוונות. קבוצת הכדורגל העירונית הפועל עירוני בית שמש, כמו כן יש בעיר קבוצת כדורסל עירונית, קבוצת בייסבול עירונית. בעיר גם קבוצת פוטבול המוכרת כבית שמש מורדי יהודה. כמו כן קיים מועדון טניס, נבחרת שחייה, מועדון קונג פו, מועדון ג'ודו עטור פרסים.
פארקים בבית שמש
העיר מתאפיינת בפארקים גדולים המשתרעים בין השכונות, על מספר רב של דונמים. בכניסה לעיר ניתן לראות את פארק התפוח שלצידו אמפי פארק חדש ומושקע.
פארק ירמות הוא אחד הפארקים הגדולים בעיר, נחל ירמות חוצה את הפארק ובימות החורף ניתן לראות זרימה מועטת של הנחל. הפארק כולל מתקנים שונים ומקומות מורשים למנגל.
הפארק הרובעי ברמה ד' כולל מספר פארקים קטנים עם מתקנים לצד שטחי דשא בין אזור אחד למשנהו.
ברמת בית שמש ג' ניתן למצוא גם את פארק האותיות, לצד פארקים נוספים בעיר. למידע נוסף על פארקים בבית שמש >>>.
אוכלוסייה: כמה תושבים יש בבית שמש?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בבית שמש מתגוררים 169,010 תושבים.
- מתוכם כ-87,250 ילדים עד גיל 18, כ-8,100 אזרחים ותיקים וכ-73,000 בגילאי עבודה.
- 12% מהתושבים בעיר הם עולים, העיר מתאפיינת כעיר שקולטת עלייה מארצות שונות.
- בשנות ה-90 החלה העיר לקלוט עלייה מברית המועצות, ובהמשך עולים מאתיופיה ומארצות הברית.
- היישוב מדורג במקום ה-12 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל האוכלוסייה.
- לעיר עתודות בנייה של עשרות אלפי יחידות דיור שמתוכננות לבנייה מלבד אלו הנבנים בשנים האחרונות.
- לפי תכנית המתאר של העיר היא תמנה בשנת 2040 360,000 נפש.
תעסוקה בבית שמש
אפשריות התעסוקה בעיר בית שמש הם לא מגוונות במיוחד. חלק נכבד מתושבי העיר עובדים בעבודות עם פריון נמוך, בעיקר בשל היעדר מקומות עבודה בעלי פריון גבוה.
בעיר מפעלים רבים, חלקם מהחברות החזקות היום במשק. המפעל הבולט ביותר הוא מנועי בית שמש המייצרת רכיבים ביטחוניים וחלקי מטוסים למדינות שונות בעולם.
באזורי התעשייה בעיר, קיימים בעיקר מרלו"גים ומפעלים הדורשים עבודת כפיים. בשנים האחרונות יש ניסיונות להקמת חברות היי טק בעיר, ונכון לפי שעה אין בשורה משמעותית.
שכר בבית שמש
בית שמש הוא ישוב שמדורג באשכול 2 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית נמוכה מאוד.
תושבי בית שמש משתכרים נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובבית שמש השכר הממוצע עמד 9,569 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובעיר היא עמדה על 7,954 ₪ בממוצע.
הפער בין השתכרות תושבי העיר לתושבי ישראל בממוצע עומד על כ-25%. הפערים נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בעיר. כמו כן כמות העובדים בעיר שמשתכרים שכר מינימום גבוה מאוד לעומת תושבי ישראל כולה.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בעיר הוא עומד על 35%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בבית שמש הוא עומד על 1.3% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בעיר, אולם הפער נמוך יותר בצורה משמעותית. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בבית שמש עומד על 1.4% לעומת 2.6% בארצי.
בבית שמש אחוז האבטלה הרשמי לא גבוה 0.6% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%. עם זאת נתוני האבטלה בעיר לא משקפים את דפוסי העבודה בקרב הקהלים השונים.
בריאות ורפואה בבית שמש
נכון להיום אין בית חולים בבית שמש אולם העיר סמוכה לבתי החולים הדסה ושערי צדק בירושלים. הדרך לבתי החולים בירושלים קצרה, נסיעה של פחות מחצי שעה ברכב פרטי, וקצת יותר משעה בתחבורה ציבורית. לפי תכניות משרד הבריאות יוקם בית חולים העיר בעשור הקרוב או זה שאחריו.
נכון להיום בית החולים הדסה מפעיל שלוחה מקומית בעיר. כמו כן מכון מור מפעיל בדיקות CT במרפאה בעיר.
כל ארבעת קופת החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בעיר. קופת החולים הגדולה בעיר היא מאוחדת המחזיקה בנתח של 42% מבוטחים תושבי העיר. קופת חולים כללית היא השניה בגודלה עם 24% מבוטחים מתושבי העיר. אחריהם מגיעה קופת חולים לאומית עם 18% מבוטחים תושבי העיר. קופת חולים מכבי עם 14.8% מבוטחים תושבי העיר.
תחבורה ציבורית בבית שמש
התחבורה בעיר מופעלת באמצעות חברת בית שמש אקספרס שזכתה במכרז של משרד התחבורה. התחבורה הציבורית הבינעירונית לכיוון ירושלים מופעלת באמצעות חברת תנופה. תנופה מפעילה את אשכול פרוזדור ירושלים מטעם משרד התחבורה.
בבית שמש קיים תחנת רכבת והיא פעילה לכיוון תל אביב דרך לוד. בעבר הרכבת הייתה נוסעת גם לירושלים בתוואי ישן בין הרי ירושלים עד גן החיות התנכ"י. בשנים האחרונות מתוכננת רכבת קלה מהעיר לירושלים, בשלב זה לא ידוע אם תיושם ומתי.