חריש

Picture of עידן פטר
עידן פטר

בעל ידע רב על ערים בעולם

חריש היא עיר בצפון ישראל, הנמצאת במחוז חיפה. ביישוב נמצא סמוך לנחל עירון ומחלף עירון ומתחברת לכביש 6.

היישוב נוסד בשנת 1982 בסמוך לקציר, וממוקם בגובה כ-110 מטרים מעל לגובה פני הים. בחודש מאי 2022 הוחלט להעניק ליישוב תואר עיר.

חריש
 

שם העיר

חריש התחילה בתור 2 מועצות מקומיות שונות, מועצה מקומית חריש ומועצה מקומית קציר. בשנת 1992 אחודה הרשויות ונקראו בשם "טל-עירון" בשנת 1995 שונה שם המועצה המקומית ל-חריש-קציר. בשנת 2012 במהלך קידום מועצה מקומית חריש לעיר הופרדו הרשויות, חריש הפכה בהמשך לעיר וקציר עברה לשליטתה של מועצה אזורית מנשה.

רבני העיר

כיום אין לחריש רב רשמי וישנו תהליך לבחירת רב לעיר תהליך שיכול להימשך זמן רב. בין המתמודדים כרגע לראשות העיר ניתן למנות 3 מתמודדים עיקריים, הרב חיים זמיר שליט"א, הרב דוד ברנד שליט"א והרב אשר זיגדון שליט"א. הרב זמיר הינו הרב הממונה כיום בחריש, הרב ברנד הינו רב קהילה בברסלב בשם "כוכבי האור" והרב זיגדון הינו רב קהילה בעיר בשם לעבדך באמת. ההתמודדות על כסא רב העיר מלווה במתח פוליטי רב מכיוון שבעיר סוגיה רגישה במיוחד במרכזה החיים המשולבים בין דתיים לחילונים.

עיריית חריש

חריש מנוהלת באמצעות עירייה, ו-9 חברי מועצה.

ראש העיר חריש החל משנת 2013 הינו יצחק קשת המשתייכת למפלגת הליכוד, קשת הינו הנדסאי תוכנה נולד וגדל בבת ים במשפחה שאינה דתית ולאחר שירותו בצה"ל חזר בתשובה. סגניתו הינה שני גרינברג.

תקציב העירייה

תקציב עיריית חריש עומד על יותר מ-377,000,000 מיליוני שקלים בשנה.

כפי שניתן לראות בטיוטת התקציב חלק משמעותי (למעלה מ50 אחוז מהתקציב) מיועד לתחום החינוך. בנוסף ניתן למצוא 12 אחוז לתחום הרווחה, 7 אחוז לתחום המים והביוב, 6 אחוז למנהל כללי, 13 אחוז לתפעול ולוגיסטיקה ועוד.

סמל העירייה

כאשר חריש הפכה לעיר בשנת 2022 הציגה העירייה סמל חדש וייחודי. לצורך הסמל הוכן פונט בלעדי בעבור העירייה בו העירייה תשתמש מעבר לסמל גם בפרסומים הרשמיים של העירייה. בהכנת הסמל נכללו אלמנטים שמטרתם לשקף את העיר חריש.

  • האופי הקהילתי של המקום
  • המקום המושלם לגדל בו ילדים
  • הסביבה העטופה בירוק
  • מקום שבו כולם יכולים לצמוח ביחד

בסמל מוצגת האות ח שהיא האות הראשונה במילה חריש, האות כתובה ב4 צבעים שונים:

  • כחול- הקהילה הישראלית
  • ירוק- חריש טובלת בחורש ירוק
  • צהוב- מסמל על האנרגיה המיוחדת שיש בחריש
  • ורוד- דור העתיד, הילדים של חריש

בתחתית הלוגו נראה את הכיתוב "חממה עירונית" שבאה גם היא לרמז על הצמיחה המשותפת של העיר והתושבים.

חינוך והשכלה

בחריש ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד, כמו כן מוסדות של החינוך העצמאי. 

שירותי החינוך בחריש נחשבים לנמוכים ואחוזי הנשירה ממוסדות הלימוד הינם גבוהים במיוחד, בשנת תשפ"ב הם עמדו על 11.8% כאשר אחוז ההתמדה (אחוז התלמידים שסיים בהצלחה מכיתה א עד יב) הינם 28.6% בלבד. כמו כן ישנם 12% של מעורבות באלימות.

אין נתונים על הישגי בגרות של התלמידים בעיר, ייתכן שהחוסר בנתון זה נובע מכך שהעיר עדיין צעירה ואין מספיק ילדים בגילאי בגרות, נתון שעשוי לחזק השערה זו הינם מספר התלמידים שלומדים בכיתה יב על פי הנתונים: 6 תלמידים בלבד לומדים בי"ב.

בחריש 19 בתי ספר בהם לומדים 5,241 תלמידים בסגל עובדי ההוראה ניתן למצוא 488 עובדים מתוכם 123 מורים ו365 מורות. בעיר יש 122 גני ילדים בהם לומדים 3,353 ילדים והם מטופלים על ידי 209 גננות.

תרבות ספורט ופנאי

תחום התרבות והספורט בחריש נמצא בהתפתחות מתמדת, כיום ניתן למצוא שלל חוגים המועברים בעיר לדוגמא: חוגי ספורט, פנאי והעשרה, מוזיקה ושירה וחוגים ייעודים לקהל התורני והחרדי.

בתוך חוגי הספורט ניתן למצוא: כושר מציאות מדומה, התעמלות אומנותית, יוגה לגברים, יוגה לנשים, מאמאנט, פילאטיס, התעמלות קרקע, סיוף, קראטה, קונג פו, כדורעף, כדורסל, כדורגל ועוד חוגים רבים ומגוונים.

בעיר מתקיימים גם אירועים סביב מועדי השנה, פסטיבלים, הצגות , סרטים ועוד.

חריש מוקפת בשמורות טבע רבות המאפשרות לתושבים לצאת ולהתאוורר בטבע בשעות הפנאי שלהם.

כמה תושבים יש בחריש?

  • לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בחריש מתגוררים 35,960 תושבים.
  • מתוכם כ-16,500 ילדים עד גיל 18, כ-2,000 אזרחים ותיקים ו17,000 בגילאי עבודה.
  • היישוב מדורג במיקום 64 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.

העיר נמצאת בהתפתחות וגדילה מאסיבית וגדלה כל העת. לצורך הבנה של מהירות הצמיחה בעיר נציין שבסוף שנת 2018 התגוררו בעיר רק 10,000 תושבים. בתוך שנתיים העיר כבר הכפילה את עצמה לכ20,000 תושבים. כיום בשנת 2023 העיר מונה כבר יותר מ35,000 תושבים.

תעסוקה בחריש

באזור חריש יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל אזורי תעסוקה רבים בסביבתה.

את המרכזיים שבהם נציין כאן: פארק תעשייה קיסריה, אזור התעשייה שח"ק, אזור התעשייה חדרה ופארק תעשיות עמק חפר.

במהלך התרחבות העיר דרומה הופקדה בוועדה לתכנון ובנייה של השכונה החדשה "חריש דרום" תוכנית ובה מתוכנן להקים בשכונה החדשה שטחים מרובים של מסחר ותעסוקה.

שכר בחריש

חריש הוא ישוב שמדורג באשכול 5 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית בינונית יחסית.

תושבי חריש משתכרים באופן יחסי טוב אולם נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובחריש השכר הממוצע עמד 11,793 ₪ לחודש בממוצע.

בהכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל ניתן לראות פער בין תושבי חריש לבין הממוצע הארצי כאשר המשכורת הממוצעת של שכיר בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, בחריש היא עמדה על 7,053 ₪ בממוצע.

ישנם פערים בין השתכרות תושבי חריש לתושבי ישראל בממוצע , אולם ניתן לומר שפערים אלו נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בחריש. כמו כן כמות העובדים בחריש שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.

מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 19.3% בחריש הוא עומד על 27%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בחריש הוא עומד על 1.1% בלבד.

נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בחריש אולם פער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בחריש עומד על 0.5% לעומת 2.6% בארצי.

בחריש אחוז האבטלה לא גבוה 1.3% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.

בריאות ורפואה בחריש

חריש נחשבת עיר קטנה ופריפריאלית ונכון להיום אין בית חולים בעיר. בשנת 2023 אושרה ההחלטה  לבניית בית חולים בעיר. כיום בית החולים הקרוב לעיר הוא בית החולים הלל יפה בחדרה. בית חולים העמק בעפולה נמצא במרחק 35 דקות ברכב פרטי ופחות משעה בתח"צ. המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה נמצא במרחק נסיעה של כ45 דקות. חיבור העיר לצירים ראשיים מקצר את הדרך לבתי החולים במחוז המרכז. זמן הנסיעה לבית החולים תל השומר הוא כ-45 דקות.

כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בחריש. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 48% מהמבוטחים. קופת חולים מכבי היא השנייה בגודלה עם 29% מהמבוטחים. אחריהם מגיעה קופת חולים מאוחדת עם 13% מהמבוטחים, ולאומית עם 8% מהמבוטחים.

תחבורה בחריש

התחבורה הציבורית בחריש מופעלת ע"י חברת קווים זכיינית משרד התחבורה באזור. כיום אין תחנת רכבת בעיר והתחנה הקרובה נמצאת בחדרה על מסילת חיפה – תל אביב.

עוד מקומות מעניינים במחוז:
עפולה הנוף הנשקף מהעיר

מחוז צפון

עפולה, הממוקמת במחוז הצפון של ישראל, היא עיר שראתה צמיחה משמעותית מאז הקמתה כיישוב עברי בשנת 1925. כיום, עם אוכלוסייה של כ-70,000 תושבים, הפכה עפולה למרכז תעשייה

שרידי בית הכנסת העתיק קצרין

מחוז צפון

קצרין הוא יישוב הממוקם בצפון ישראל ברמת הגולן. היא מכונה לעתים קרובות בירת הגולן הישראלי. העיר הוקמה בשנת 1977, בעקבות החלטה שהתקבלה בשנת 1973, והוכרזה כמועצה מקומית

חיפה

מחוז צפון

חיפה, השוכנת לחופי הים התיכון, היא עיר בצפון ישראל המתהדרת בהיסטוריה עשירה ותרבות תוססת. עם שטח מוניציפלי של 65,560 דונם ואוכלוסייה של כ-295,000 תושבים, היא העיר השלישית

בית הכנסת הספרדי במושב אביטל

מחוז צפון

אביטל הוא ישוב דתי חקלאי בגליל. המושב ממוקם בקרבת הר הגלבוע הנמצא בעמק יזרעאל. מושב אביטל הוקם בשנת 1953 על ידי תנועת המושבים ותושביה אשר היו עולים

תפריט נגישות