טבריה היא עיר השוכנת על גדות הכנרת, בצפון ישראל. זוהי העיר היחידה השוכנת על שפת הים. היא נוסדה על ידי הורדוס אנטיפס בשנת 20 לספירה.
במאות ה-2 וה-10 הייתה בטבריה אוכלוסייה יהודית משמעותית. יהודים גדולים רבים חיו בעיר באותה תקופה, ביניהם הרמב"ם, רבי עקיבא, רבן יוחנן בן זכאי והשל"ה הקדוש. חלק מאישים אלו נקברו גם בעיר.
כיום, טבריה היא יעד תיירותי פופולרי, המושך אליו מבקרים מכל רחבי העולם. קדושתה של העיר ליהדות ומיקומה על שפת הכנרת הופכים אותה ליעד חובה למטיילים רבים.
שם העיר
רבני העיר
רבה של טבריה עד לשנת 2022 היה הרב משה צבי בוחבוט זצ"ל, הרב שימש 4 שנים בתפקיד עד לפטירתו ונקבר בבית העלמין הישן בעיר.
מי שכונה גם רב העיר אך נשא תואר זה באופן לא רשמי הינו הרב אברהם דב אוירבעך שנפטר בשנת 2021. הרב אוירבעך הקים מערך כשרות שהיה מקובל על חלקים מסויימים באוכלוסייה החרדית, והיתה לו השפעה רבה על חיי הדת בטבריה.
כיום מי שנחשב לרבה הלא רשמי של טבריה הינו הרב דב (איסר) הכהן קוק שליט"א הנחשב למקובל וכתב למעלה מ-150 ספרים בתורת הנגלה והנסתר. הרב קוק הינו חתנו של הרב יצחק זילברשטיין וסגנון חייו סגפני. בשבת הרב לובש בגדי לבן ובכל השבוע עוטה על עצמו מספר טליתות ועוסק שעות רבות בתפילות ובלימוד תורת הנסתר והנגלה.
עיריית טבריה
בשנת 2018 נבחר לכהן רון קובי כראש העיר אך לאחר מריבות רבות עם חברי המועצה ולאחר שלא הצליח להעביר את תקציב העירייה מינה משרד הפנים בשנת 2020 ועדה ממונה בראשות בועז יוסף, מכיוון שמדובר בוועדה ממונה אין חברי מועצה נבחרים.
לקראת בחירות 2023 חוקק חוק שיאפשר ליושב ראש ועדה קרואה להתמודד בבחירות לעירייה. בג"ץ פסל את החוק באמצעות דחיית התחולה מהבחירות הבאות ועל כן הוא לא יסייע לבועז יוסף להתמודד בבחירות הקרובות.
תקציב העירייה
תקציב עיריית טבריה עומד על 374,378,000 מיליוני שקלים בשנה, נכון לשנת 2021.
יו"ר הוועדה הממונה בועז יוסף אמר: מדובר בתקציב טוב לטבריה. זהו תקציב ששם בראש סדרי העדיפויות את החינוך, הרווחה, התרבות וחזות העיר – כל זאת לצד המשך הפיתוח והעשייה בה נמצאת טבריה בשנה האחרונה.
אישרנו תקציב נכון לצרכיה של העיר ותושביה. תקציב שמביא איתו בשורה אמיתית, שמעבירה את העיר מתהליך הבראה לתהליך המראה.
סמל העירייה
בשנת 1950 ועם תהליך הגדילה וההתפתחות המאסיבית של העיר הוחלט שיש צורך בסמל לעיר, הסמל הנוכחי נבחר בשנת 1957.
הסמל נותן ביטוי לכינרת, למעיינות מי המרפא בחמי טבריה, לעיר העתיקה ולעיר החדשה.
חינוך והשכלה
בטבריה ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד, כמו כן מוסדות של החינוך העצמאי.
ברחבי טבריה פועלים 37 בתי ספר הנותנים מענה לכ-9000 תלמידים. בנוסף 117 גני הילדים בעיר נותנים מענה לכ-3000 ילדים.
שירותי החינוך בעיר טבריה נחשבים למצוינים, הישגי התלמידים הינם משמעותיים ואחוזי הנשירה נמוכים מאוד.
בשנת הלימודים תשפ"ב 81.6% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו6.9% לתעודת בגרות מצטיינת. 24.2% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל). 37.4% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
20.3% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-12.6% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
תחום הפנאי והספורט בעיר טבריה מפותח דיו ומושתת בעיקר על הכנרת וסביבתה. אטרקציות רבות פזורות לאורך הטיילת על שפת הכנרת, כגון: מאורת שדים אטרקציות מים הכוללות שיט בסירות, אבובים, בננות, מתנפחים על המים ועוד.
בנוסף ניתן לבלות בטבריה בפארק המים חוף גיא.
בעיר קיים מועדון שיט שנוסד בשנת 1950, קבוצת הכדורגל המקומי הינה עירוני טבריה, וקבוצת הכדורסל הינה הפועל טבריה.
אחת לשנה מתקיים מרתון טבריה הכולל מסלול ריצה, באורך 42,195 מסלול זה מקיף חלקים מהכנרת.
כמה תושבים יש בטבריה?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בעיר טבריה מתגוררים 51,987 תושבים.
- מתוכם כ-16,500 ילדים עד גיל 18, כ-8,500 אזרחים ותיקים ו27,000 בגילאי עבודה.
- היישוב מדורג במיקום 42 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.
תעסוקה בטבריה
באזור טבריה יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל חיי התיירות המאפיינים את העיר ומספקים מקומות עבודה רבים לתושבי העיר וסביבתה. בין מקומות העבודה ניתן למצוא בתי מלון אטרקציות תיירותיות, מסעדות ועוד.
רבים מתושבי העיר מחזיקים דירות אותם הם משכירים לתיירים באמצעות פלטפורמות אירוח כגון: בוקינג, Airbnb ועוד.
שכר בטבריה
טבריה הוא ישוב שמדורג באשכול 4 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי. מדד 4 נחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית בינונית ומטה.
תושבי העיר משתכרים באופן יחסי טוב אולם נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובטבריה השכר הממוצע עמד על 9,602 ש"ח לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021. בטבריה הוא עמד על 8,054 ₪ בממוצע.
הפער בין השתכרות תושבי טבריה לתושבי ישראל בממוצע עומד על כ-20%. אולם הם נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בטבריה. כמו כן כמות העובדים בעיר שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בטבריה הוא עומד על 30.3%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בטבריה הוא עומד על 0.6% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות אצל העצמאיים אולם הפער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בטבריה עומד על 0.8% לעומת 2.6% בארצי.
בטבריה אחוז האבטלה לא גבוה 1.1% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה בטבריה
טבריה נחשבת עיר קטנה ופריפריאלית. בין טבריה עילית לפוריה ממוקם בית החולים 'מרכז רפואי צפון'. בית החולים מכונה בפי התושבים 'בית חולים פוריה'. בית החולים נחשב לבית חולים פריפריאלי ואינו נותן מענה מלא לכלל הטיפולים הנדרשים. תושבים הנאלצים לעבור טיפולים מורכבים יעדיפו לנסוע לבתי החולים המקצועיים בחיפה או במרכז הארץ. בשנת 2023 צפוי להיפתח בבית החולים מרכז שיקומי והוא הראשון שיהיה בצפון. כיום המרכז השיקומי הצפוני ביותר נמצא ברעננה.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בטבריה. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 72% מהמבוטחים. קופת חולים לאומית היא השנייה בגודלה עם 11% מהמבוטחים. אחריהם מגיעה קופת חולים מכבי עם 8.3% מהמבוטחים, ומאוחדת עם 8.1% מהמבוטחים.
תחבורה בטבריה
התחבורה הציבורית בעיר טבריה מופעלת על ידי חברת סופרבוס, זכיינית משרד התחבורה לאשכול עמקים. בעיר אין תחנת רכבת. בחודש דצמבר 2023 הודיעה שרת התחבורה כי תקדם את חיבור טבריה למרכז באמצעות מסילת הגליל.