מגדל העמק היא עיר בצפון ישראל, הנמצאת בנפת העיר עפולה. העיר נמצאת בעמק דרומית מערבית להרי נצרת. העיר משתרעת על 8,700 דונם ומתגוררים בה כ-30,000 תושבים. העיר נמצאת בגובה ממוצע של 212 מטר מעל פני הים, ומגיעה לגובה של 280 מטר מעל פני הים במקומות הגבוהים בעיר.
היישוב נוסד בשנת 1953 בשטח נטוש במסגרת מדיניות ממשלתית, והוכרז בהמשך כעיר בשנת 1988. בשנות ה-90 החלה התפתחות משמעותית של העיר בשל גלי עלייה לישראל, שחלקם נקלטו בעיר.
שם העיר
שם היישוב בתחילה היה מוג'דל על שם הכפר עליה נמצאים חלק מאדמות העיר. במהלך השנים החליטה הממשלה לקרוא לעיר מגדל העמק. השם שנבחר משקף את העמק בה העיר נמצאת (עמק יזרעאל), ומשמרת את שם הכפר העתיק אַּ לְ -מֻ גַּ ' יְדִ ל שהיה בעבר באזור.
רבני העיר
במגדל העמק מכהנים שני רבנים ראשיים, לצד רבני שכונות וקהילות. הרב יצחק דוד גרוסמן מכהן כרב הראשי האשכנזי בעיר, והרב אברהם מנחם מכהן כרב הראשי הספרדי בעיר. הרב גדי דסה מכהן כרב של יהודי אתיופיה בעיר. רבני הקהילות והשכונות בעיר הם הרב ישראל יוסף הנדל רב קהילת חב"ד. הרב שמואל שנור רב קהילת חבר העמים, הרב ישראל יאיר ביטון, רב שכונת מצפה העמק.
עיריית מגדל העמק
מגדל העמק מנוהלת באמצעות עירייה, ו-15 חברי מועצה.
המועצה מורכבת מ-7 סיעות שונות, הרכב המועצה הוא כדלהלן. מגדל העמק ביתנו עם 4 חברים במועצה, ש"ס עם 4 חברים במועצה, הליכוד עם 2 חברים במועצה, כולנו הירוקים עם 2 חברי מועצה, הבית, תנופה ולמען אחי, עם חבר אחד במועצה לכל סיעה. ראש העיר כיום הוא אליהו ברדה מסיעת הליכוד, מכהן ברצף משנת 1998.
תקציב העירייה
תקציב עיריית מגדל העמק עומד על יותר מ-212,000,000 מיליוני שקלים בשנה.
התקציב העירוני הנו מאוזן, ותשלום הארנונה בעיר יחסית הוא נמוך והוא עומד על כ-45 ₪ למטר למגורים. 70% מהכנסות העירייה מגיע מארנונה של מפעלים ומרכזי מסחר בעיר, 30% בלבד מההכנסות מגיעים מתשלומי ארנונה למגורים בעיר.
כ-10% מתקציב העירייה (20 מיליון שקלים) מגיע ממענק איזון של משרד הפנים לעירייה.
סמל העירייה
העירייה מיוצגת בסמל מיוחד בעל גוון פרימטיבי המאפיין את המוטיבים המרכזיים של העיר.
הסמל מורכב מענף עץ זית, גלגל שיניים, שדה חרוש, בית בצלע ההר.
ענף הזית מסמל את עצי הזית הרבים בסביבה, גלגל שיניים מסמל את התעשייה בעיר, שדה חרוש מסמל את השדות והחקלאות בעמק יזרעאל, והבית מסמל את סגנון הבנייה על צלע ההר.
חינוך והשכלה
במגדל העמק ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד, כמו כן מוסדות של החינוך העצמאי. מלבד החינוך הרשמי קיימים בעיר גם ישיבות לתלמידים חרדים, ומוסדות נוספים ביניהם מגדל אור של הרב גרוסמן.
בעיר פועלים 25 בתי ספר, הנותנים מענה ל-5,600 תלמידים, כמו כן פועלים בעיר 57 גני ילדים המשרתים כ-1,500 תלמידים.
שירותי החינוך בעיר נחשבים למצוינים, הישגי התלמידים הינם משמעותיים ואחוזי הנשירה נמוכים מאוד.
בשנת הלימודים תשפ"ב 61% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו7.3% לתעודת בגרות מצטיינת. 14.1% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל), 30.5% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
14.3% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-7.7% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
תחום התרבות והספורט במגדל העמק די מפותח, הוא כולל מתנ"ס היכל תיאטרון יד לבנים ועוד.
קבוצות העיר בספורט בכדורסל הפועל נעם שנמצאת בליגה הארצית בכדורסל. בכדורגל הפועל מגדל העמק שנמצאת בליגה א'.
בתחום הפנאי, פארק רבין משתרע על שטח של 35 דונם, הפארק מושקע והוקם על ידי קק"ל. גם יער בלפור המשתרע על שטח של למעלה מ-4000 דונם נמצא בשטח העיר.
כמה תושבים יש במגדל העמק?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, במגדל העמק מתגוררים 28,525 תושבים.
- מתוכם כ-8,000 ילדים עד גיל 18.
- כ-5,500 אזרחים ותיקים ו15,000 בגילאי עבודה.
- 5.8% מהתושבים בעיר הם עולים.
- מגדל העמק מתאפיינת כעיר שקולטת עלייה ברצף כבר משנות ה-90.
- היישוב מדורג במיקום 81 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.
בשנת 2021 העירייה חתמה על הסכם גג עם משרדי הממשלה להרחבת העיר.
הסכם הגג כולל בנייה של 6,000 יחידות דיור ועשוי להגדיל את תושבי העיר מ-30,000 ל-50,000 תושבים.
תעסוקה במגדל העמק
באזור מגדל העמק יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל מפעלים גדולים שקיימים בעיר ומחוצה לה.
אזור התעשייה צפוני רמת גבריאל שם מועסקים למעלה מ-7,000 עובדים בעיקר בתחומי היי-טק. האזור זכה לכינוי עמק הסיליקון של הצפון, בשל מאפייניו הייחודיים. מרכז התעשייה הצפוני קרוב לחיפה ומחובר לכביש 6, עם זמינות תחבורה ציבורית ורכבת.
אזור התעשייה הדרומי קרוי מעלה מיכאל (על שם מיכאל פיש מייסד המפעל הראשון באזור התעשייה). באזור התעשייה מועסקים כ-1,500 עובדים, בתחומי נגרות ותעשייה זעירה.
"שגיא 2000" הוא אזור תעשייה משותף למועצה אזורית עמק יזרעאל ועיריית מגדל העמק. האזור התעשייה קיבל הטבה של עדיפות לאומית א' והשלב הנוכחי שווק במלואו ל-45 מפעלים. שגיא 2000 סמוך לתחנת רכבת נמל חיפה, וכביש 6.
מפעלים במגדל העמק
מפעלים רבים בתעשייה הישראלית הוקמו בעיר, בתחומי המזון, ההנדסה, הרפואה, ריהוט ועוד, חלקם מובילים בתחומם. ענקית המשקאות טמפו מחזיקה מפעל בעיר, כמו כן תנובה מחזיקה במפעל סנופרסט בעיר המייצרת ירקות קפואים. יצרנית הממתקים תות תעשיות מזון, תירפז תעשיות מזון המתמחה בדגני קורנפלקס אף הוא פועל מהעיר.
שכר במגדל העמק
מגדל העמק הוא ישוב שמדורג באשכול 5 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית בינונית יחסית.
תושבי מגדל העמק משתכרים באופן יחסי טוב אולם נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 שקלים לשכירים לחודש, ובמגדל העמק השכר הממוצע עמד 10,044 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת לעצמאים בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובמגדל העמק היא עמדה על 7,951 ₪ בממוצע.
הפער בין השתכרות תושבי העיר לתושבי ישראל בממוצע עומד על כ-20%. הפערים נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק במגדל העמק. כמו כן כמות העובדים בעיר שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% במגדל העמק הוא עומד על 27%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% במגדל העמק הוא עומד על 0.8% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בעיר אולם פער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בעיר עומד על 1.2% לעומת 2.6% בארצי.
במגדל העמק אחוז האבטלה לא גבוה 1.3% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה במגדל העמק
מגדל העמק נחשבת עיר קטנה ופריפריאלית ונכון להיום אין בית חולים בעיר. בית החולים הקרוב לעיר הוא בית חולים העמק בעפולה. בית החולים נמצא במרחק של 25 דקות נסיעה ברכב פרטי ופחות משעה בתחבורה ציבורית. המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה נמצא במרחק נסיעה של פחות משעה בתח"צ וכ-35 דקות ברכב פרטי.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים במגדל העמק. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 67% מבוטחים תושבי העיר. קופת חולים מכבי היא השנייה בגודלה עם 26% מבוטחים מתושבי העיר. אחריהם מגיעה קופת חולים לאומית עם 6% מבוטחים תושבי העיר. מאוחדת עם 0.6% מבוטחים תושבי העיר.
תחבורה במגדל העמק
התחבורה הציבורית במגדל העמק מופעלת על ידי חברת סופרבוס המפעילה את אשכול עמקים של משרד התחבורה. בעיר יש גם את תחנת הרכבת כפר ברוך, על מסילת העמק שעוברת מחיפה לבית שאן.