נהריה היא העיר הצפונית ביותר במישור החוף ומיקומה מוגדר גליל מערבי. בשטח העיר עובר כביש 4 (הכביש הישן) ובמרכז העיר זורם נחל הגעתון עד לשפך בים התיכון.
נהר הגעתון גורם לעיר נזקים עצומים בעונת החורף בה הוא עולה על גדותיו וגולש לרחובות העיר. בשנת 2022 הוכרזה תחרות אדריכלית לתכנון שדרות הגעתון ומרחב הנחל ובה מתבקשים המשתתפים למצוא פתרון לבעיית ההצפות החוזרות ונשנות שגובות מחיר יקר מהעיר ומהתושבים. בתחרות זכתה חברת סטודיו סברה.
בשנת 1934 נרכשו 2400 דונמים מערבים שלימים הפכו לעיר נהריה. השטח ממוקם צפונית לעיר עכו, בעל השטח משפחת טואיני מביירות דרשה בעבורו 34,000 לירות מנדטוריות. מי שרכש מאותה משפחה ערבית היו 4 משקיעים פרטיים והם הקימו חברה בשם נהריה משקים זעירים. תאריך הייסוד הרשמי של העיר נקבע ב-1935 עת התיישבו במקום משפחות פאוקר ודויטש.
שם העיר
שם היישוב נהריה נבחר על ידי מתיישבים שעלו מאירופה שם זורמים נהרות במרכזי הערים. מראה נחל הגעתון הזכיר לעולים את הנהרות באירופה ולכן בחרו בשם העיר נהריה. בבחירת השם הייתה התחשבות בכפר ערבי שהיה בעבר בקרבת מקום שנקרא כפר א-נהר.
רבני העיר
בנהריה מכהן הרב ישעיהו מייטליס שליט"א כרב העיר. הרב נולד בתש"ט והתחנך בישיבות של הציונות הדתית. הרב מייטליס הוא חתנו של רב העיר הקודם הרב אהרן קלר. בהגיעו לגיל 70 פנה למספר רבנים בציונות הדתית והם המליצו על מינוי חתנו הרב מייטליס לרב העיר, עד אז כיהן כרב שכונה בעיר. הרב מייטליס עשה הרבה למען חיי הדת בעיר בין היתר הקים את ישיבת ההסדר נהר דעה בעיר וכיום הוא מכהן גם כראש הישיבה.
עיריית נהריה
נהריה מנוהלת באמצעות עירייה, ו-7 חברי מועצה.
המועצה מורכבת מ-7 סיעות שונות. מפלגת דרך חדשה עם 6 חברי מועצה, מפלגת נהריה ביתנו עם 3 חברי מועצה, מפלגת הדור הבא עם 2 חברי מועצה. מפלגת הדור הבא עם 2 חברי מועצה, מפלגת מחר חדש עם 2 חברי מועצה, ש"ס ואור עם חבר מועצה 1 לכל מפלגה.
ראש העיר כיום הוא רונן מרלי והוא מכהן בתפקיד החל משנת 2018, מרלי משתייך לסיעת דרך חדשה. קודמו בתפקיד הינו רון פרומר שכיהן בתפקיד משנת 2005 עד לשנת 2018. לפניו כיהן מר ז'קי סבג ממפלגת הליכוד שכיהן בתפקיד 14 שנה ברציפות משנת 1989.
תקציב העירייה
תקציב עיריית נהריה עמד על יותר מ-495,000,000 מיליוני שקלים לשנת 2022.
בשנת 2021 התקציב היה הראשון המאוזן מאז שנת 2008. על תקציב 2022 ציין מרלי התקציב הזה נבנה לאורך ארבעת החודשים האחרונים, ומדובר בתקציב מאוזן ואחראי ששם את התושבים שלנו במרכז העשייה וממשיך את קידום החזון העירוני על כל יעדיו.
סמל העירייה
סמל עיריית נהריה נבחר באמצעות תחרות ציור שהתקיימה בשנת 1941. בתחרות זכה תלמיד בית הספר ויצמן בשם בנימין מאייר. הצבע השולט בסמל הינו הצבע הכחול הבא לרמז 2 נקודות גם סמלי דגל ישראל וגם צבעי הים שנהריה שוכנת לחופיו. הסמל גם כולל את המוטיבים הבאים:
- שווא צהוב – השמש בעיר.
- חיריק כתום – שמשיה, שנמצאת כמובן בשימוש בחופי העיר.
- קמץ ירוק – הפארקים הירוקים הפזורים ברחבי בעיר.
פתח כחול בצורת גל מוארך מתחת לאותיות נ׳ וה׳ ודגש חזק כחול – גלי הים התיכון שהעיר שוכנת לחופיו ואת נהר הגעתון שחוצה את העיר במרכזה.
חינוך והשכלה
בנהריה ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד וישיבות של הציונות הדתית.
בנהריה פועלים 23 בתי ספר בהם לומדים מעט פחות מ-10,000 תלמידים. צוותי ההוראה בעיר כוללים 144 מורים ו773 מורות. בעיר ישנם 105 גני ילדים בהם לומדים 2747 ילדים, בצוות הגנים עובדות 161 גננות.
שירותי החינוך בנהריה הינם מצוינים והישגי התלמידים הינם משמעותיים. בשנת הלימודים תשפ"ב 78.3% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו9.6% לתעודת בגרות מצטיינת. 30.1% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל). 36.3% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
21.3% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-14.3% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
תחום התרבות והספורט בנהריה די מפותח, הוא כולל גן בוטני זיאולוגי, פארקים גדולים ומוכרים פארק גיל לכל גיל טיילת על חוף הים ועוד.
בתחום הספורט נוכל למנות את קבוצת הכדורסל הנשים של נהריה שמשחקת בליגה הארצית. בתחום הכדורגל ישנם 2 קבוצות הפעילות בנהריה ביתר נהריה, והפועל נהריה.
כמה תושבים יש בנהריה?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בנהריה מתגוררים 67,784 תושבים.
- מתוכם כ-16,000 ילדים עד גיל 18.
- כ-14,500 אזרחים ותיקים ו-37,000 בגילאי עבודה.
- היישוב מדורג במיקום 30 בטבלת הערים של משרד הפנים.
תעסוקה בנהריה
באזור נהריה יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, במגוון רב של תחומים. המגוון הוא רחב מאוד החל מתחום הבריאות ועד לתחום ההנדסה. באזור קיימים מרכזי קניות וקניונים רבים המספקים גם הם מקומות תעסוקה רבים לתושבי האזור. בשנת 2021 הוועדה המחוזית לתכנון ובנייה צפון החליטה להפקיד תוכנית לתוספת של 400,000 מ"ר שטחי תעסוקה. 130,000 מ"ר מתוכם מיועדים לשטחי מסחר, שטחים אלו הם בין האחרונים שנשארו בשטחה המוניציפלי של העיר נהריה.
שכר בנהריה
נהריה הוא ישוב שמדורג באשכול 6 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי. דירוג 6 נחשב לרמה סוציו אקונומית בינונית ומעלה.
תושבי נהריה משתכרים באופן טוב וכמעט זהה לממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובנהריה השכר הממוצע עמד 12,449 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובנהריה היא עמדה על 10,602 ₪ בממוצע, נתון השתכרות זה אף גבוה מהממוצע בשוק בישראל.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בנהריה הוא עומד על 27%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בנהריה הוא עומד על 2 אחוז.
נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בנהריה. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בנהריה עומד על 2.8% לעומת 2.6% בארצי.
בנהריה אחוז האבטלה לא גבוה 1.2% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה בנהריה
בנהריה פועל המרכז הרפואי לגליל, בית חולים זה נותן מענה חלקי לתושבים בעיר ובסביבה. במקרים קשים התושבים מתניידים לבתי חולים אחרים כמו רמב"ם בחיפה או בתי החולים במרכז הארץ.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בנהריה. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 53% מהמבוטחים. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 29% מהמבוטחים. אחריהם מגיעה קופת חולים לאומית עם 9% מהמבוטחים, ומאוחדת עם 8% מהמבוטחים.
תחבורה בנהריה
התחבורה הציבורית בנהריה מופעלת על ידי חברת נתיב אקספרס, זכיינית משרד התחבורה. החל משנת 2022 מקדמת שרת התחבורה מירי רגב שינויים משמעותיים באיכות התחבורה בעיר על ידי הוספת קווי אוטובוסים חדשים ועוד. בעיר יש גם את תחנת הרכבת נהריה, בקו זה נוסעות רכבות עד לבאר שבע או מודיעין ועוברות דרך חיפה ותל אביב.