עכו

תמונה של עידן פטר
עידן פטר

בעל ידע רב על ערים בעולם

עכו היא עיר נמל במחוז הצפון בישראל. העיר משתרעת על 14,840 דונם ומתגוררים בה כ-55,000 תושבים.

עכו היא עיר עתיקה ומוכרת כבר מימי התנ"ך, ככל הנראה פעל יישוב באזור לאורך כל הדורות. בשנת 2001 הוכרזה העיר כאתר מורשת עולמית על ידי ארגון אונסק"ו.

נכון להיום עכו היא עיר מעורבת בישראל ומתגוררים אוכלוסייה יהודית לצד אוכלוסייה ערבית.

בשנים האחרונות מתוכננת שכונה חדשה בשם שערי עכו המנותקת מהעיר הוותיקה שתכלול כ-9,000 יחידות דיור. בממשלה דוחפים את הפרוייקט כחלק ממדיניות ייהוד הגליל.

צילום אווירי של עכו
צילום אווירי של עכו

רב העיר

בעיר יש רב ראשי אחד הרב יוסף ישר הוא רב העיר עכו. תפקידו של הרב הוא גם בקרב האוכלוסייה הכללית הלא יהודית בעיר.

עיריית עכו

עכו מנוהלת באמצעות עירייה, ו-17 חברי מועצה.

המועצה מורכבת מ-7 סיעות שונות, הרכב המועצה הוא כדלהלן. רשימת פז עם 6 חברים במועצה, האיחוד העכואי עם 3 חברים במועצה. הברית העכואית עם 2 חברים במועצה, הבית היהודי עם 2 חברים במועצה. ש"ס עם 2 חברים במועצה, מאמינים בעכו עם חבר אחד במועצה, והליכוד עם חבר אחד במועצה. ראש העיר כיום הוא שמעון לנקרי מרשימת פז, מכהן ברצף משנת 2003.

תקציב העירייה

תקציב עיריית עכו עומד על יותר מ-490,000,000 מיליוני שקלים בשנה.

התקציב העירוני מאוזן, ותשלום הארנונה בעיר יחסית גבוה והוא עומד על בין 45.8-66.89 ₪ למטר למגורים. כ-9% מתקציב העירייה (44 מיליון שקלים) מגיע ממענק איזון של משרד הפנים לעירייה.

סמל העירייה

סמל העירייה מסמל את היותה של עכו עיר נמל עם חוף.

הסמל בנוי מאותיות העיר עכו. האותיות מעוצבות עם צבעי ים וחומה המסמלים את חוף העיר והנמל, לצד חומת העיר העתיקה.

הסלוגן ששל העירייה עם הלוגו הוא: עכו חצי אי עולם שלם.

חינוך והשכלה

העירייה נותנת מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בעיר יש בתי ספר ליהודים וגם בתי ספר למגזר הערבי. מספר מוסדות החינוך לפי קטגוריות: 87 גני ילדים ו-27 בתי ספר. מספר התלמידים בגני הילדים עומד על 2,300 ולמעלה מ-9,000 בבתי הספר.

62 גני ילדים פועלים ליהודים, ו-25 גני ילדים למגזר הערבי. היחס בבתי הספר קצת גדול יותר 21 בתי ספר ליהודים ו-6 בתי ספר למגזר הערבי. הדמוגרפיה התחילה להשתנות לטובת הציבור הערבי דבר שמשתקף בגני הילדים שם המגזר הערבי עומד על כ-30%.

בשנת הלימודים תשפ"ב 79.1% מתלמידי כיתה י"ב בעיר היו זכאים לתעודת בגרות, ו8.5% לתעודת בגרות מצטיינת. 22.4% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל). 28.8% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.

17% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-8.7% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה. 

העיר העתיקה עכו

העיר המודרנית עכו נמצאת למעשה בסמוך לשרידי עכו העתיקה. מדובר ביישוב הנושא בחובו 4,000 שנות יישוב והיסטוריה שלא הלכה לאיבוד. העיר גם הייתה בירת הממלכה הצלבנית לצד יישוב יהודי בתקופות שונות.

ההיסטוריה העשירה מהווה מוקד משיכה לתיירים מכל העולם. בעיר העתיקה התיירים מטיילים בשוק העירוני הישן, בשרידים מהנמל עכו הישן לצד שרידים ומוזיאונים עתיקים. מגדל השעון הוא אחד המקומות המתויירים בסמוך לטיילת והנמל. חלק ממקומות המתויירים הם בתי כנסת עתיקים, בית הכנסת הרמח"ל הוא אחד מהם.

חוברת מבצר עתיק בעכו העתיקה
חוברת מבצר עתיק בעכו העתיקה

נמל עכו

נמל עכו הוא אחד הנמלים העתיקים ביותר, אולם כיום הוא כבר לא משמש כנמל פעיל. הנוף המרהיב והתכול של הנמל נותן צבע ותוספת מיוחדת למסעדות והעסקים שהוקמו באזור. הנמל משמש גם כאחד האטרקציות התיירותיות של העיר עכו למטרות דייג, ואטרקציית שייט תיירותית.

נמל עכו
נמל עכו

תרבות ספורט ופנאי

עכו היא עיר רב תרבותית המקיימת מדי שנה פסטיבלים שונים, לצד התרבות העשירה הקיימת בשגרה. בעיר יש מתנ"ס, תיאטרון והיכל תרבות.

העירייה הקימה בשנים האחרונות מתחם בילוי חדש בשם המצודה המארח יוצרים ואמנים ישראלים.

בעיר יש גם שלושה חופי רחצה ופארק אקסטרים. לצד התרבות הכללית, העירייה מקיימת גם תרבות תורנית לקהל הדתי.

אירועי התרבות מהווים עוגן משמעותי לתיירות המתפתחת בעיר, ובעיקר בעכו העתיקה.

כמה תושבים יש בעכו?

  • לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בעכו מתגוררים 54,383 תושבים.
  • מתוכם כ-15,000 ילדים עד גיל 18, כ-10,000 אזרחים ותיקים ו30,500 בגילאי עבודה.
  • היישוב מדורג במקום 38 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.

עכו היא עיר מעורבת המתמודדת עם שינוי דמוגרפי וחשש לאיבוד הרוב היהודי בעיר. נכון להיום רוב האוכלוסייה בעיר יהודים, ובעירייה ובממשלה יוזמים הקמת שכונה חדשה של 8,000 יחידות דיור שיתנו מענה לגידול הדמוגרפי הערבי כחלק ממאמץ לייהד את הגליל.

השכונה החדשה ממוקמת במזרח העיר בין כביש 4 לכביש 85 וצפויה להכיל כ-30,000 תושבים. לצד יחידות הדיור יוקמו שטחי מסחר ותעסוקה והצפי הוא כי בשנת 2025 יחל אכלוס השכונה.

תעסוקה בעכו

התעסוקה בעיר קצת מוגבלת. בעשורים האחרונים חברות משמעותיות עבו את העיר והעוגנים הכלכליים של העיר התמעט בצורה משמעותית. גם התיירות שהייתה בעלת נפח משמעותי בעיר לא תורגמה באופן מספק בעקבות הביקוש היורד ללינה בבתי מלון מקומיים.

בעקבות ירידת העוגנים הכלכליים של העיר, הממשלה הגדירה את עכו כיעד לאומי והשקיעה רבות בפיתוח והטבות לעיר.

פארק התעשייה עכו דרום הוגדר כאזור עדיפות לאומית א' ומעסיק היום כ-3,000 עובדים ב-140 מפעלים שונים.

בשנת 2022 שיווקה רשות מקרקעי ישראל 15 מגרשים לתעסוקה ותעשייה בהצלחה רבה במיליוני שקלים. סביר להניח כי עם הקמת המפעלים בשטחים החדשים המענה בתחום התעסוקה יהיה גבוה יותר.

למרות שבעיר נכון להיום אין מספיק עוגנים כלכליים, העיר מחוברת באמצעות תחבורה רציפה לחיפה והסביבה שם ניתן למצוא תעסוקה במגוון תחומים.

שכר

עכו הוא ישוב שמדורג באשכול 4 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי. הדירוג נחשב לרמה סוציו אקונומית בינונית עד נמוכה יחסית.

תושבי העיר משתכרים באופן יחסי יפה ומעט נמוך מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובעכו השכר הממוצע עמד 10,061 ₪ לחודש בממוצע.

ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובעכו היא עמדה על 8,843 ₪ בממוצע.

הפער בין השתכרות תושבי עכו לתושבי ישראל בממוצע עומד על כ-17%, אולם אלו נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בעיר. כמו כן כמות העובדים בעיר שמשתכרים שכר מינימום גבוה יותר לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.

מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8%, בעיר הוא עומד על 27.1%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בעיר הוא עומד על 0.8% בלבד.

נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים אולם בפער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בעכו עומד על 1.4% לעומת 2.6% בארצי.

בעכו אחוז האבטלה לא גבוה 1.5% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על פחות מכך 0.9% בלבד.

בריאות ורפואה בעכו

עכו היא עיר קטנה ואין בה בית חולים, אולם ניתן להגיע בקלות במרחק קצר לבתי החולים בגליל. בעיר פועל בית חולים לבריאות הנפש מזרע. המרכז הרפואי לגליל בנהריה הוא בית החולים הקרוב ביותר לעיר, מרחק של 15 דקות ברכב פרטי ו-35 דקות בתחבורה ציבורית. 

כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בעכו. קופת החולים כללית עכו היא הגדולה ביותר ומחזיקה בנתח של 60% מבוטחים תושבי העיר. קופת חולים לאומית היא השניה בגודלה עם 18% מבוטחים מתושבי העיר. אחריהם מגיעה קופת חולים מכבי עם 11% מבוטחים תושבי העיר, ומאוחדת עם 10% מבוטחים תושבי העיר.

תחבורה ציבורית בעכו

התחבורה הציבורית בעכו מופעלת ע"י חברת נתיב אקספרס זכיינית אשכול הגליל המערבי של משרד התחבורה. בעיר פועלים גם מוניות שירות. העיר מחוברת גם למסילת החוף של רכבת ישראל, תחנת הרכבת נמצאת במזרח העיר בסמוך לתחנה מרכזית. תחנת הרכבת המקומית מחוברת גם למסילת הרכבת המזרחית וגם למסילת הרכבת המערבית.

עוד מקומות מעניינים במחוז:
שרידי בית הכנסת העתיק קצרין

מחוז צפון

קצרין הוא יישוב הממוקם בצפון ישראל ברמת הגולן. היא מכונה לעתים קרובות בירת הגולן הישראלי. העיר הוקמה בשנת 1977, בעקבות החלטה שהתקבלה בשנת 1973, והוכרזה כמועצה מקומית

הכיכר המרכזית ברכסים

מחוז צפון

רכסים היא מועצה מקומית הממוקמת במחוז חיפה, כ-5 ק"מ מהעיר חיפה. הישוב מונה כ-15,000 תושבים, רובם חרדים. רכסים ממוקמת בסמוך לכפר חסידים, איבטין וקיבוץ יגור. ההיסטוריה של

מגדל העמק בתי היישוב

מחוז צפון

מגדל העמק היא עיר בצפון ישראל, הנמצאת בנפת העיר עפולה. העיר נמצאת בעמק דרומית מערבית להרי נצרת. העיר משתרעת על 8,700 דונם ומתגוררים בה כ-30,000 תושבים. העיר

חיפה

מחוז צפון

חיפה, השוכנת לחופי הים התיכון, היא עיר בצפון ישראל המתהדרת בהיסטוריה עשירה ותרבות תוססת. עם שטח מוניציפלי של 65,560 דונם ואוכלוסייה של כ-295,000 תושבים, היא העיר השלישית

תפריט נגישות