צפת היא עיר בצפון ישראל, הממוקמת בגליל העליון ונחשבת לבירתה. גובה העיר הוא 450-900 מטר, הבדלי הגובה תלויים באזור השכונה על צלע הר צפת. השכונה הנמוכה ביותר שלה היא נוף כנרת והשכונה הגבוהה ביותר שלה היא הר כנען.
צפת היא עיר עתיקה ומקראית, העיר נוסדה באלף השני לפני הספירה. בעיר נמצאו הוכחות חיים מהתקופה שהעיר הייתה ברשות שבט נפתלי.
העיר צפת ידועה בהיסטוריה ובתרבות העשירה שלה. היא הייתה מרכז לימוד ורוחניות יהודית במשך מאות שנים, ונחשבת לאחת מארבע ערי הקודש ביהדות (ירושלים חברון טבריה וצפת). צפת ידועה גם בנופיה הגליל היפים ובאדריכלות הייחודית שלה. רבים מהבניינים בעיר עשויים אבן לבנה.
המבקרים בעיר יכולים לסייר בבתי הכנסת הרבים שלה שראשיתם במאה ה-16. בבית הקברות העתיק המבקרים יוכלו לפקוד את קברי גדולי האומה היהודית. העיר היא גם בית לגלריות אמנות רבים, המציגים עבודות ויצירות אומנים מקומיים.
באופן כללי, צפת היא יעד חובה לכל מי שמתעניין בהיסטוריה ותרבות יהודית, רוחניות ואמנות. המיקום והארכיטקטורה הייחודיים שלה, בשילוב עם ההיסטוריה העשירה שלה, הופכים אותו למקום מיוחד באמת לבקר בו.
שם העיר
שם העיר צפת נגזר מהמילה העברית "צופיה", שפירושה מצפה או מגדל שמירה. הסיבה לכך היא שהעיר ממוקמת על הר גבוה, המספק תצפית רחבה על הסביבה, מהגליל העליון ועד הגליל התחתון.
עם זאת, על פי הנוסע פרץ חברוני, העיר נקראה שופט כאשר ביקר בה בשנת 1211. רק בסוף המאה ה-15, לאחר גירוש ספרד ב-1492, החלו להתיישב בעיר. יהודים ספרדים אלה סברו בטעות כי צפת היא אותה עיר המוזכרת בתלמוד ושינו את שם העיר משופט לצפת.
רבני העיר
רבה של צפת הינו הרב שמואל אליהו יליד 1956. הרב אליהו הוא גם אב בית הדין הרבני למניעת הטרדות מיניות במגזר החרדי-דתי וחבר מועצת הרבנות הראשית. הרב אליהו נולד בירושלים והתחנך בישיבות של הציונות הדתית.
הוא החל את תפקידו ברבנות בצעירותו וכבר בגיל 29 מונה לרב היישוב שלומי בגליל. בשנת 2003 התמודד לתפקיד הראשון לציון אך הרב שלמה משה עמאר נבחר לתפקיד. בשנת 2013 נכשל שוב בהתמודדות על הכיסא מכיוון שהתבטא פוליטית בעברו נגד ערבים.
עיריית צפת
צפת מנוהלת באמצעות עירייה, ו-15 חברי מועצה.
ראש העיר הינו מר שוקי אוחנה ממפלגת הליכוד, אוחנה עומד בראשות העירייה החל מבחירות 2018.
לפניו כיהן בתפקיד מר אילן שלומי יוסי שוחט במשך 10 שנים ברציפות.
תקציב העירייה
תקציב עיריית צפת עומד על יותר מ-299,000,000 מיליוני שקלים בשנה.
סמל העירייה
סמל העיר צפת החל משנת 1958, הוא סמל המורכב ממלבן ועליו ציצה הדומה לצורה של ספר תורה ספרדי (עדות המזרח). בתוך הספר ניתן למצוא ענף זית, לוח צבעים, ציפור וגלים.
הסמל נבחר כספר תורה בשביל לרמז על ההיסטוריה התורנית והיהודית העשירה שהייתה בעיר. הסמלים שמצוירים רומזים על מיקומה הייחודי הגיאוגרפי של העיר.
חינוך והשכלה
18.3% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות עם 4 יחידות במתמטיקה, ו-8.1% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
- בית יגאל אלון: היכל תרבות מקומי שנבנה לזכרו של יגאל אלון.
- חאן החמור הלבן: מקום בעיר העתיקה שמקדם חיים בריאים.
- מרכזים קהילתיים: בעיר שלושה מרכזים קהילתיים – מתנ"ס בלום בשכונה הדרומית, מרכז ארזים בשכונת רמת רזים, ומרכז קהילתי וולפסון במרכז העיר.
- מודיעין צפת: מרכז המספק מידע לתיירים הרבים בעיר ללא תשלום.
- קמפוס האמנים: מקום שבו רבים מאמני העיר מציגים את יצירותיהם.
התיירות בעיר מבוססת ברובה על תיירות עתיקה. המדרחוב בעיר העתיקה מספק מקומות בילוי רבים לתיירים המגיעים לעיר. תיירים רבים אף מגיעים לעיר כדי לפקוד את קבריהם הרבים של הצדיקים הקבורים בבית החיים העתיק בעיר. אחד הקברים המפורסמים ביותר הוא קבר האר"י הקדוש. אל ציונו מגיעים רבים להתפלל ולטבול במקווה הסמוך המוכר כמקווה האר"י.
כמה תושבים יש בצפת?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בצפת מתגוררים 39,504 תושבים.
- כ-15,800 ילדים עד גיל 18, כ-4,700 אזרחים ותיקים ו18,850 בגילאי עבודה.
- היישוב מדורג במיקום 58 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.
תעסוקה בצפת
באזור צפת יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל חיי התיירות המאפיינים את העיר.
רבים מתושבי העיר עוסקים בתחום התיירות, החל מעובדים בתחום המלונאות, הסעדה מקומות בילוי ועוד. מקור הכנסה מרכזי בעיר צפת הוא השכרת דירות נופש לתיירים מישראל ומהעולם כולו בעיר העתיקה. ההשכרה מבוצעת באמצעות פלטפורמות להשכרת דירות כגון בוקינג ו-Airbnb. חרדים רבים אוהבים להתארח בצפת בחודשי הקיץ ובחופשת בין הזמנים וכן במהלך שבתות השנה.
שכר בצפת
צפת הוא ישוב שמדורג באשכול 2 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית נמוכה מאוד.
תושבי צפת משתכרים פחות מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובצפת השכר הממוצע עמד 8,944 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת לעצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובצפת היא עמדה על 7,241 ₪ בממוצע.
הפער בין השתכרות תושבי העיר לתושבי ישראל בממוצע עומד על כ-20%, אולם נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בצפת. כמו כן כמות העובדים בצפת שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בצפת הוא עומד על 35%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בצפת הוא עומד על 0.5% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בעיר אולם הפער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בצפת עומד על 0.8% לעומת 2.6% בארצי.
בצפת אחוז האבטלה לא גבוה 0.9% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. וזהה לממוצע הארצי שעומד על 0.9%.
בריאות ורפואה בצפת
בצפת פועל בית חולים ממשלתי בשם זיו הוא הקם בשנת 1907 ביוזמת הברון רוטשילד. עד לאסון מירון העתיק בשנת 1911 הוא היה סגור משיקולי תקציב. החל משנת 2022 עובר בית החולים שיפוץ מקיף והרחבה ונוסף מרכז קניות בכניסה לבית החולים. תוכנית חדשה מציעה הגדלה לסך כולל של כ-280,000 מטר, הוספת מיטות אשפוז ומחלקות רפואה נוספות.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בצפת. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 45% מהמבוטחים. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 20% מהמבוטחים. אחריהם מגיעה קופת חולים לאומית עם 19% מהמבוטחים, ומאוחדת עם 14% מהמבוטחים.
תחבורה בצפת
התחבורה הציבורית בצפת מופעלת על ידי חברת נתיב אקספרס זכיינית האזור במשרד התחבורה. בעיר אין תחנת רכבת, תחנת הרכבת הקרובה נמצאת בכרמיאל, במרחק כ-25 דקות נסיעה מצפת.