- המבקרים יכולים גם לבקר ביקב רמת הגולן, המייצר יינות עטורי פרסים ומציע סיורים וטעימות.
- אטרקציה פופולרית נוספת היא מוזיאון עתיקות הגולן, המאכלס אוסף ממצאים מהסביבה.
- עבור אלה המעוניינים בפעילויות בחיק הטבע, קצרין מציעה שפע הזדמנויות לטיולים רגליים, רכיבה על אופניים, וחקר שמורות הטבע שמסביב.
למרות גודלה הקטן יחסית, היישוב קצרין בעלת מורשת תרבותית עשירה ומציעה למבקרים הצצה ייחודית להיסטוריה וליופי של האזור כולו.
שם העיר
רבני העיר
בקצרין מכהנים הרב יוסף לוי שליט"א החל משנת 1984 אשתו הרבנית מירה הינה מדריכת כלות ביישוב ומוסרת שיעורים לנשים.
לרב יוסף ולרבנית מירה תשעה ילדים שחלקם מתגוררים גם לאחר נישואיהם ביישוב.
מועצה מקומית קצרין
קצרין מנוהלת באמצעות מועצה מקומית, ובה 9 חברי מועצה.
סיעת ביחד להצלחה בראשות יהודה דואה מחזיקה ב-5 מנדטים, וסיעת הקצרינעים בראשות דימי דמיטרי אפרצב מחזיקה ב-4 מנדטים.
ראש המועצה בקצרין הינו מר יהודה דואה יליד היישוב קצרין. דואה הדיח את מר דימטרי (דימי) אפרצב שכיהן בתפקיד משנת 2013 עד 2024. דימי נחשב לאיש מפלגת ישראל בראשות אביגדור לבירמן. דימי נולד בליטא (ברית המועצות) ועלה לארץ בשנת 1991.
תקציב המועצה
תקציב מועצת קצרין לשנת 2023 עמד על סך 98,655,000 ש"ח כולל רכיב מותנה.
בשנת 2023 התקציב כלל גידול בהכנסות בהיקף 11 מיליון ש"ח. הגידול מהכנסות ארנונה ב1.31% בחלקו נשען על גידול אכלוס. אנו צופים לשמירה ואף שיפור של אחוזי גביה הרגילים של שנים קודמות אמר מאור אוחנה גזבר המועצה.
סמל המועצה
המועצה מיוצגת על ידי סמל מעניין הבנוי כעין שער בצבע כתום ומתחתיו שם היישוב קצרין בצבע אדום.
על השער מופיעים מספר סמלים שונים כגון, חנוכייה, גלגל שיניים ופרח ובתוך השער נראה שביל המוביל אל בניינים.
חינוך והשכלה
קצרין היא עיר הנותנת מענה חינוכי לגיל הרך, לחינוך היסודי והעל-יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבים זרים המתגוררים באזור. שירותי החינוך בקצרין נחשבים מצוינים, והישגי התלמידים משמעותיים, עם אחוזי נשירה נמוכים מאוד.
בקהילה 4 בתי ספר המשרתים כ-1,500 תלמידים ו-17 גני ילדים בהם לומדים 387 ילדים. מערכת החינוך מעסיקה 33 מורים ו-146 מורים בגני הילדים. 3.4% מהתלמידים הם עולים חדשים, ובגני הילדים יש 34 גננות.
בשנת הלימודים תשפ"ב (2021-2022) 87.5% מתלמידי כיתות י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות ו-8.1% לתעודת בגרות מצטיינת. 42.5% מתלמידי כיתות י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יחידות), ו-39.4% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
29.4% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות מתמטיקה, ו-11.3% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד, ומוסדות, אולפנות וישיבות המזוהות עם הציונות הדתית.
תרבות ספורט ופנאי
- מוזיאון עתיקות הגולן, המאכלס אוסף ממצאים מאזור רמת הגולן.
- בית הכנסת העתיק בקצרין, המתוארך למאה ה-4 לספירה והוא אחד מבתי הכנסת העתיקים בעולם.
- פארק מיקולוב, פארק יפהפה עם שבילי הליכה, אזורי פיקניק ומגרש משחקים.
- מרכז המבקרים קסם הגולן, המציע חווית מולטימדיה אינטראקטיבית המציגה את ההיסטוריה ותרבות רמת הגולן.
- מרכז המבקרים יקבי רמת הגולן, בו תוכלו ללמוד על תהליך ייצור היין ולטעום כמה מהיינות הטובים ביותר באזור.
יתר על כן, האזור שמסביב מציע שפע הזדמנויות לטיולי הליכה, עם מעיינות, נחלים ושבילים רבים. בין אם אתה מטייל מנוסה או מתחיל, יש שביל בשבילך. חלק מהטיולים הפופולריים באזור כוללים את שביל נחל יהודיה, שביל הר בנטל, שמורת טבע ומפל גמלא.
כמה תושבים יש בקצרין?
- במועצה המקומית קצרין מתגוררים כ-8,446 תושבים.
- 2,300 ילדים, 1,650 אזרחים ותיקים ו-4,400 אנשים בגיל העבודה, כך עולה מנתוני המוסד לביטוח לאומי.
- בשנת 2021 החליטה הממשלה על בניית 7,000 יחידות דיור נוספות ברמת הגולן.
לפי ההחלטה מתוך 7,000 יחידות דיור אלה, כ-3,000 ייבנו בקצרין, מה שיביא לגידול משמעותי באוכלוסיית היישוב. משרד הבינוי והשיכון התחייב להשקיע 10 מיליון שקל בהקמת מבני ציבור באזורי הצורך בקצרין. השקעה זו תסייע לשפר את התשתיות והשירותים של קצרין, ותהפוך אותה לאטרקטיבית יותר עבור תושבים חדשים להשתקע בה.
תעסוקה בקצרין
קצרין מהווה מוקד תעסוקה נרחב לא רק בעבור התושבים המקומיים, אלא אף לכל היישובים הקטנים הסמוכים לה ברמת הגולן. כמו כן קצרין ממוקמת על כבישים ראשיים באזור ומציעים גישה נוחה לעיר מהיישובים הסמוכים.
בין מקומות העבודה העיקריים שניתן למצוא ביישוב:
- יקבי רמת הגולן
- מי עדן
- מחלבות רמת הגולן
בשנים האחרונות החלה להתפתח במקום גם תעשיית ההייטק עם כניסת בית התוכנה QIS ומפעל ליתו-טק ציוד רפואי.
ביישובים הסמוכים ניתן לצאת לעבוד במפעלי ייצור כגון:
- אפיק פתרונות הדפסה
- אר"י מערכות הולכת מים
- מפעל התעשייה האווירית
- מפ"ל מוצרי פלסטיק
ככל הנראה בשנים הקרובות יתווספו מתחמי תעסוקה נוספים בעיר כחלק מהתוכנית להרחבת היישוב. חלק ממקורות התעסוקה יהיו בענפי התיירות והמלונאות. בשנים הקרובות יש כוונה לפתוח בעיר מספר מלונות חדשים. נכון להיום חלק מתושבי היישוב עוסקים בענף התיירות ומפעילים מקומות אירוח, בעיקר צימרים.
שכר בקצרין
קצרין הוא ישוב שמדורג באשכול 5 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי. הישוב נמצא ברמה סוציו אקונומית בינונית יחסית.
תושבי קצרין משתכרים באופן יחסי טוב אולם נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובקצרין השכר הממוצע עמד 9,729 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובקצרין היא עמדה על 8,415 ₪ בממוצע.
ישנו פער בין השתכרות תושבי קצרין לתושבי ישראל בממוצע. פערים אלו נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בקצרין. כמו כן כמות העובדים בקצרין שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בקצרין הוא עומד על 27%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בקצרין הוא עומד על 0.7% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בקצרין אולם בפער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בקצרין עומד על 1.8% לעומת 2.6% בארצי.
בקצרין אחוז האבטלה לא גבוה 1.3% בלבד מהתושבים זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה בקצרין
קצרין נחשבת עיר קטנה ופריפריאלית ונכון להיום אין בית חולים בעיר. בית החולים הקרוב לעיר הוא זיו בצפת, הנמצא במרחק של כחצי שעה נסיעה. בשנת 2023 אושר תקציב להקמת חדר מיון קדמי בקריית שמונה. חדר המיון צפוי לתת מענה אף לתושבי קצרין ויישובי רמת הגולן.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בקצרין. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 48% מבוטחים. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 28% מבוטחים. אחריהם מגיעה קופת חולים לאומית עם 22% מבוטחים, ומאוחדת עם 1% מבוטחים.
תחבורה ציבורית בקצרין
התחבורה הציבורית בקצרין מופעלת על ידי חברת מועצה אזורית גולן. חברה מקומית המפעילה את אשכול רמת הגולן של משרד התחבורה. בעיר אין תחנת רכבת, תחנת הרכבת הסמוכה נמצאת כיום במרחק של למעלה משעה נסיעה בכרמיאל. במשרד התחבורה יש כוונה להרחבת קו הרכבת מכרמיאל לקריית שמונה שתשמש גם את תושבי היישוב.