קריית שמונה

תמונה של עידן פטר
עידן פטר

בעל ידע רב על ערים בעולם

קריית שמונה היא עיר הממוקמת בצפון הארץ, בסמוך לגבול עם לבנון. העיר הוקמה בשנת 1949 כמעברה במקום בו שכן בעבר הכפר הערבי אל-חאלצ'ה. הכפר ננטש במלחמת העצמאות כאשר תושביו ברחו לדרום לבנון. כיום משתרעת קריית שמונה על שטח של 14,460 דונם ובנויה בגובה של כ-200 מטר מעל פני הים.כביש 90 (הכביש הארוך בישראל) העובר מצפון לדרום, עובר במרכז קריית שמונה. זה הופך את העיר לנגישה ומחוברת היטב לחלקים אחרים של המדינה.

  • מקום: צפון ישראל, סמוך לגבול עם לבנון
  • שנת הקמה: 1949
  • שטח: 14,460 דונם
  • גובה: כ-200 מטר מעל פני הים
  • כביש ראשי: כביש 90

קריית שמונה היא עיר ייחודית המציעה למבקרים בה טעימה מההיסטוריה והתרבות העשירה של צפון ישראל. מיקומו בסמוך לגבול עם לבנון מוסיף אלמנט של הרפתקה והתרגשות, בעוד שהמתקנים המודרניים שלו הופכים אותו למקום נוח לבקר בו.

קריית שמונה

שם העיר

קריית שמונה נקראה במקור ח'לסה על שם כפר ערבי שהיה במקום. מאוחר יותר שונה שמה לקריית יוסף לכבוד יוסף טרומפלדור. בסופו של דבר שונה שמה של העיר לקריית שמונה על שם טרומפלדור ושבעת החיילים האמיצים שקיפחו את חייהם בקרב תל חי.

רבני העיר

בקריית שמונה כיהנו שני רבנים ראשיים, לצד רבני שכונות וקהילות.  רב העיר האשכנזי הרב צפניה דרורי יליד 1936 בשדה יעקב, גדל והתחנך בציונות הדתית. הוא משמש כרבה הראשי של העיר משנת 1968 וכן משמש כראש ישיבת ההסדר בעיר אותה הקים וייסד. הרב היה מייסד האגודה להתנדבות שהוא כיום נשיאה. הרב צפניה דרורי הוא גם אב בתי הדין לגיור באזור הצפון.

רב העיר הספרדי הרב שלום לוי כיהן בתפקיד עד לפטירתו בשנת 2022. נולד ב-1956 במצפה רמון והתחנך בהשקפת הציונות הדתית. הוא הקים כולל בעיר ועמד בראשו. הרב שלום לוי במסגרת תפקידו במערך הכשרות התיר להשתמש בתוצרת חקלאית מהיתר מכירה גם בכשרות מהדרין.

עיריית קריית שמונה

קריית שמונה מנוהלת באמצעות עירייה, ו-13 חברי מועצה.

בראש העיירה מכהן אביחי שטרן ממפלגת קריית שמונה מתחדשת החל מבחירות 2018. הוא החליף את קודמו בתפקיד ראש העיר ניסים מלכה מטעם מפלגת הליכוד שכיהן בתפקיד 10 שנים ברציפות.

אביחי שטרן מוכר גם בקרב הציבור מהשתתפותו ב-2020 בתוכנית נינג'ה ישראל vip בו זכה במקום השלישי.

תקציב העירייה

תקציב עיריית קריית שמונה עמד על 201,000,000 מיליוני שקלים בשנה, נכון לשנת 2021.

בשנה זו הוצג לראשונה לאחר שנים רבות תקציב ללא גרעון מתוכנן.

ראש העיר, אביחי שטרן, הצהיר שהעירייה עומדת בתנאי תוכנית ההבראה, ושבשנת 2022 העירייה תגיע לאיזון תקציבי, לא רק בשוטף, אלא גם בחוב המצטבר.

סמל העירייה

בשנת 1974 אימצה העירייה סמל בעל ארבעה מוטיבים:

  • אריה שואג, לזכר שמונת גיבורי הקרב בתל חי, שעל שמם נקראת העיר.
  • גלגל תעשייה, המייצג את התעשייה הקיימת בעיר.
  • בניין מגורים, המסמן את הבנייה וההתחדשות הקיימת בעיר.
  • החרמון והשמש העולה, המייצגים את הנוף של החרמון הסמוך מהעיר ואת התקווה לעתיד טוב בעיר.

שם העיר כתוב על קלף בראש הסמל. סמל זה שימש עד שנת 2017, אז החלה העיר בתהליך מיתוג מחדש ובחרה סמל חדש לעיר.

הסמל החדש כולל את המספר שמונה, המורכב מעגלים בשמונה צבעים. כל צבע מייצג תחום פעילות ופיתוח אחר בעיר:

  • אדום – חינוך וערכים
  • סגול – קהילת העיר
  • צהוב – צעירי העיר
  • כתום – תשתיות העיר וצמיחתה
  • ירוק – איכות הסביבה בעיר
  • טורקיז – התרבות והאמנות בעיר
  • ורוד – הפיתוח הכלכלי של העיר
  • כחול – ספורט ואורח חיים בריא

הסמל החדש שומר גם על הסמל הישן, ומופיע בקטן בפינה השמאלית העליונה של הסמל החדש.

חינוך והשכלה

עיריית קריית שמונה נותנת מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד.

בעיר 15 בתי ספר הנותנים מענה לימודי לכ-3600 תלמידים וכן 39 גני ילדים בהם לומדים 930 ילדים.

שירותי החינוך בקריית שמונה נחשבים למצוינים, הישגי התלמידים הינם משמעותיים ואחוזי הנשירה נמוכים מאוד.

בשנת הלימודים תשפ"ב 76.3% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו12.5% לתעודת בגרות מצטיינת. 24.2% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל), 35% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.

15.8% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-11.3% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה. 

תרבות ספורט ופנאי

תחום התרבות והספורט בקריית שמונה די מפותח, הוא כולל היכל תרבות עירוני כאשר בסופי שבוע הוא משמש כבית הקולנוע המקומי ומוקרנים בו סרטים בתשלום דמי כניסה סמליים.

בעיר ניתן למצוא מספר מתנ"סים שונים: 

  • בית ונקובר (מתנ"ס כל-נדרי) 
  • מרכז תקוותנו – מבית קרן ילדנו.
  • בית החאן – מרכז אומנויות אזורי
  • מתנ"ס ארתור פוקס

קריית שמונה מחזיקה בקבוצת כדורגל מקצוענית בשם עירוני קריית שמונה. קבוצת הכדורסל הפועלת בעיר הינה הפועל גליל עליון- קריית שמונה. ניתן גם למצוא בעיר את המרכז לטניס בישראל- קריית שמונה.

בתחום הפנאי ניתן לבקר בפארק הזהב פארק עירוני שבאמצעו עובר נחל זורם בשם עין הזהב. מסלולים ומעיינות רבים בהרי הגליל העליון נמצאים בסביבת קריית שמונה.

פארק הזהב קריית שמונה
פארק הזהב קריית שמונה

כמה תושבים יש בקריית שמונה?

  • לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, בקריית שמונה מתגוררים 23,176 תושבים.
  • כ-5,600 ילדים עד גיל 18, כ-4,400 אזרחים ותיקים ו13,000 בגילאי עבודה.
  • היישוב מדורג במיקום 105 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.

תעסוקה בקריית שמונה

באזור קריית שמונה יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל ריכוז חברות הייטק גדולות שקיימות בעיר ומחוצה לה.

בשנים האחרונות הוקמו בעיר חממות הייטק ופודטק שנותנות מענה תעסוקתי לתושבי האזור וכן נותנות מענה לחברות סטרטאפ וחדשנות.

חלק מתושבי העיר עובדים בתיירות הרבה שמאפיינת את אזור אצבע הגליל והגולן. בין מקומות התיירות שניתן למצוא באזור נראה את אתר החרמון, שייט קייאקים בנהר הירדן. אתרי תיירות המתוחזקים ע"י רשות הטבע והגנים קק"ל ועוד.

שכר בקריית שמונה

קריית שמונה הוא ישוב שמדורג באשכול 5 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית בינונית יחסית.

תושבי העיר משתכרים באופן יחסי טוב אולם נמוך מעט מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, ובקריית שמונה השכר הממוצע עמד 8,168 ₪ לחודש בממוצע.

ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, ובקריית שמונה היא עמדה על 7,951 ₪ בממוצע.

ישנו פער בין השתכרות תושבי קריית שמונה לתושבי ישראל בממוצע, אולם פערים אלו נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בקריית שמונה. כמו כן כמות העובדים בקריית שמונה שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.

מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% בקריית שמונה הוא עומד על 25.8%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% בקריית שמונה הוא עומד על 0.7% בלבד.

נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים בקריית שמונה אולם בפער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע בקריית שמונה עומד על 1% לעומת 2.6% בארצי.

בקריית שמונה אחוז האבטלה לא גבוה 1.4% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.

בריאות ורפואה בקריית שמונה

קריית שמונה נחשבת עיר קטנה ופריפריאלית ונכון להיום אין בית חולים בעיר. בית החולים הקרוב לעיר הוא בית חולים זיו בצפת, הנמצא במרחק של כחצי שעה נסיעה, אולם גם בית חולים זה לא נותן את המענה המלא לכלל הבעיות הרפואיות בהם צריכים לטפל תושבי המקום. תושבי המקום נאלצים לסוע לבתי חולים מרוחקים יותר כגון בית החולים רמבם בחיפה שנמצא במרחק של כשעה ורבע נסיעה ובתי חולים נוספים מרוחקים יותר במרכז הארץ. בשנים האחרונות נשמעים דיבורים רבים על כך שיש להקים בית חולים בקריית שמונה שייתן מענה לכלל תושבי העיר והאזור. בשנת 2023 אושר תקציב להקמת חדר מיון קדמי בעיר.

כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים בקריית שמונה. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 71.9% מהמבוטחים. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 16% מהמבוטחים. אחריהם מגיעה קופת חולים לאומית עם 11% מהמבוטחים, ומאוחדת עם 0.6% בלבד מהמבוטחים.

תחבורה בקריית שמונה

התחבורה הציבורית בקריית שמונה מופעלת על ידי חברת אגד זכיינית משרד התחבורה. כיום אין בעיר תחנת רכבת, ותחנת הרכבת הקרובה לעיר נמצאת בכרמיאל מרחק כחצי שעה נסיעה. בשנים האחרונות הועלו תכניות לחיבור העיר לקו הרכבת שמגיע לכרמיאל. בשנת 2023 התקבלה החלטה עקרונית לחיבור העיר למסילת הרכבת.

עוד מקומות מעניינים במחוז:
עפולה הנוף הנשקף מהעיר

מחוז צפון

עפולה, הממוקמת במחוז הצפון של ישראל, היא עיר שראתה צמיחה משמעותית מאז הקמתה כיישוב עברי בשנת 1925. כיום, עם אוכלוסייה של כ-70,000 תושבים, הפכה עפולה למרכז תעשייה

מגדל העמק בתי היישוב

מחוז צפון

מגדל העמק היא עיר בצפון ישראל, הנמצאת בנפת העיר עפולה. העיר נמצאת בעמק דרומית מערבית להרי נצרת. העיר משתרעת על 8,700 דונם ומתגוררים בה כ-30,000 תושבים. העיר

הכיכר המרכזית ברכסים

מחוז צפון

רכסים היא מועצה מקומית הממוקמת במחוז חיפה, כ-5 ק"מ מהעיר חיפה. הישוב מונה כ-15,000 תושבים, רובם חרדים. רכסים ממוקמת בסמוך לכפר חסידים, איבטין וקיבוץ יגור. ההיסטוריה של

שרידי בית הכנסת העתיק קצרין

מחוז צפון

קצרין הוא יישוב הממוקם בצפון ישראל ברמת הגולן. היא מכונה לעתים קרובות בירת הגולן הישראלי. העיר הוקמה בשנת 1977, בעקבות החלטה שהתקבלה בשנת 1973, והוכרזה כמועצה מקומית

תפריט נגישות