רחובות

תמונה של עידן פטר
עידן פטר

בעל ידע רב על ערים בעולם

רחובות היא עיר במרכז ישראל, הנמצאת בשפלה. העיר רחובות משתרעת על 23,730 דונם ומתגוררים בה כ-150,000 תושבים.

היישוב נוסד בשנת 1890 על ידי עולים מפולין, והוכרז בהמשך כעיר בשנת 1950. אדמות היישוב מוכרים כאדמות דוראן שנרכשו מבעליהן על ידי יהושע חנקין.

רחובות נתפסת כעיר מיוחדת כזו שיש בה מגוון מכל האוכלוסיות בישראל. העיר נתפסה בעבר כמיקרו-קוסמוס של החברה הישראלית כולה. בעיר פעילים אוניברסיטאות לצד מכון ויצמן שטבעו לעיר את הביטוי עיר המדע. 

רחובות

רבני העיר

רבה של העיר רחובות היה רבי שמחה הכהן קוק עד פטירתו. הוא נבחר למלא את מקום אחיו רבי שלמה קוק זצ"ל שנהרג בתאונת דרכים מחרידה.

ברחובות קיימים גם רבני שכונות וקהילות. רבני השכונות הם: הרב יוסף מלכיאל הוא רב מזרח העיר, הרב שלמה מזרחי הוא רב כפר גבירול. הרב צבי כהן הוא רב קרית משה ושכונת סלע. הרב נתנאל כהן הוא רב שכונת אושיות.

רבני הקהילות הם הרב מנחם גולוכובסקי הוא רב קהילת חב"ד. הרב זגאי הוא רב העדה האתיופית.

עיריית רחובות

רחובות מנוהלת באמצעות עירייה, ו-25 חברי מועצה.

הרכב המועצה הוא כדלהלן: סיעת רחובותיי בראשות מתן דיל עם 5 חברים במועצה.  סיעת החינוך בראש בראשות זוהר בלום עם 5 חברים במועצה. סיעת הליכוד עם 4 חברים במועצה, ראש העיר כיום הוא רחמים מלול מסיעת הליכוד, מכהן ברצף משנת 2009. יניב מרקוביץ עם 3 חברים במועצה, סיעת רחובות חופשית – מרץ עם 2 חברים במועצה. אמיתי כהן עם 2 חברים במועצה, כיכר העיר עם חבר 1 במועצה. סיעות אגודת ישראל בראשות פנחס הומינר, דגל התורה בראשות מונטג, ש"ס בראשות עם חבר 1 לכל סיעה במועצה.

תקציב העירייה

תקציב עיריית רחובות עומד על כמיליארד ורבע שקלים בשנה,  בשנת 2023 התקציב עמד על 1,238,055,000 שקלים. 

עיריית רחובות הינה עירייה עשירה שאינה נזקקת למענקי איזון מהממשלה. תשלום הארנונה בעיר יחסית גבוה הוא נע בין 45-90 ₪ למטר למגורים. חלק גדול מהכנסות העירייה מגיעים מארנונה של מפעלים ומרכזי מסחר בעיר, הנמצאים בה לרוב.

סמל העירייה

סמל העירייה הנוסטלגי מורכב ממגן הכולל בתוכו שלושה אלמנטים, תפוזים, מיקרוסקופ וספר. הסמל כולל את הפסוק המזכיר את שם העיר, "ויקרא שמה רחובות". בעידן המודרני רחובות עזבה את התדמית של פרי ההדר לאור התמעטות גידול ההדרים והרצון להציג את מפעלי ההיי-טק בעיר. הסמל החדש כולל את האלמנטים הישנים לצד הכיתוב עיר המדע והתרבות. בנוסף המודל הפלנטרי נוסף לסמל הרחב המייצג את האטום שהוא שיא המדע בעולם המתפתח.

חינוך והשכלה

בעיר ניתן מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר בעיר נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. בעיר בתי ספר ממלכתיים וממ"ד, כמו כן מוסדות של החינוך העצמאי. מלבד החינוך הרשמי קיימים בעיר גם ישיבות קטנות וישיבות גדולות לתלמידים חרדים.

בעיר רחובות פועלים 76 בתי ספר הנותנים מענה ל-30,469 תלמידים, ו-343 גני ילדים הנתונים מענה ל-8,861 תלמידים.

שירותי החינוך בעיר נחשבים למצוינים, הישגי התלמידים הינם גבוהים ומשמעותיים ביותר.  בשנת הלימודים תשפ"ב 85.6% מתלמידי כיתה י"ב בעיר זכאים לתעודת בגרות, ו-15% לתעודת בגרות מצטיינת. 20.5% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל), 57.6% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.

23.6% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-21.8% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה. 

תרבות ספורט ופנאי

תחום התרבות והספורט ברחובות די מפותח, הוא כולל היכל תרבות, יד לבנים מרכזי מורשת ספריה ועוד. קבוצות העיר בספורט משחקים באצטדיון העירוני נס ציונה, ובאצטדיון רמלה.

בתחום הפנאי יש בעיר ממצאים ארכיאולוגים שניתן לבקר בהם, ביניהם תל שלף, גת דורון ועוד.

פארקים ברחובות

בעיר יש 2 פארקים משמעותיים, פארק המייסדים המשתרע על 13 דונם המשמש גם לאירועים עירוניים. פארק ההדרים משתרע על 65 דונם ומשלב מתקני משחק, בריכת דגים אקולוגית ועצי פרי.

כמה תושבים יש ברחובות?

  • לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, ברחובות מתגוררים 148,678 תושבים.
  • מתוכם כ-46,600 ילדים עד גיל 18, כ-27,000 אזרחים ותיקים ו-75,000 בגילאי עבודה.
  • עשרות אלפי תושבי העיר הינם עולים, חלק נכבד מחבר העמים, וכמו כן אלפי עולים מאתיופיה.
  • היישוב מדורג במיקום 13 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.

בשנת 2023 אושר התכנית להתרחבות רחובות בעשור הקרוב. לפי התכנית העיר תגדל ל215,000 תושבים עם 17,000 תושבים.

בנובמבר 2023 אישרה הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית תקציב של 1.8 מיליון ש"ח למתחם גוש עציון בעיר. במתחם ייבנו 671 דירות במקום 197 שיש כיום בתוספת 1620 מ"ר שטחי מסחר.

תעסוקה ברחובות

באזור רחובות יש מספר רב של אפשרויות תעסוקה, בשל מפעלים גדולים שקיימים בעיר ומחוצה לה. העיר עשירה באזורי תעשייה ומסחר משגשגים ובהם בין היתר חברות משמעותיות.

פארק המדע – ת.מ.ר. (תעשיות מדע רחובות), נמצא בסמוך למכון וייצמן השוכן בגבול רחובות נס ציונה. בפארק עסקים רבים מלונות ומסחר, בין החברות ניתן לראות את אלביט מערכות, ו-HP.

פארק תעשיות רכטמן ופארק הורוביץ שוכנים במערב העיר וכוללים חברות היי-טק רבות. בין היתר ניתן למצוא את חברת אינטל, Moovit ועוד. לצד מפעלי היי- טק ניתן לראות גם מפעלי תעשייה קלה ומרכזי מסחר.

ברחובות פועלים מפעלים משמעותיים במשק הישראלי. חברת תנובה מפעילה את אחת ממחלבותיה בעיר יחד עם מרכז מבקרים.

חברת המשקאות יפאורה תבורי אף היא פועלת מהעיר, יפאורה תבורי מייצרת חלק נכבד ממשקאות הקלים בישראל.

העירייה מפעילה מרכז תעסוקה עירוני- הזדמנות. האגף מציע מאגר משרות בעיר והסביבה, ומעניק סדנאות בתחום התעסוקה לתושבי העיר. הזדמנות הוא חלק משילוב תושבי העיר בתעסוקה ומופעל על ידי האגף לשירותים חברתיים.

שכר ברחובות

רחובות הוא ישוב שמדורג באשכול 7 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית גבוהה מאוד.

תושבי רחובות משתכרים יפה מאוד הרבה למעלה מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, וברחובות השכר הממוצע עמד 14,630 ₪ לחודש.

ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, וברחובות היא עמדה על 10,796 ₪ בממוצע.

מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% ברחובות הוא עומד על 20.8% בלבד. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% ברחובות הוא עומד על 4.1% למעלה מהממוצע.

נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים ברחובות, מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע ברחובות עומד על 3.3% לעומת 2.6% בארצי.

ברחובות אחוז האבטלה לא גבוה 1% בלבד מתושבי העיר זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.

לסיכום תושבי רחובות משתכרים יפה מאוד, הרבה מעל הממוצע במשק. ניתן לראות כי השכירים משתכרים הרבה יותר מהעצמאים בצורה משמעותית, דבר זה משתקף בגלל מפעלי היי-טק וחברות עתירי ידע המעסיקים הגדולים בעיר.

בריאות ורפואה ברחובות

בית החולים קפלן בבעלות קופת החולים כללית, נותן מענה לתושבי העיר רחובות והסביבה. בית החולים כולל מחלקה מיוחדת לילדים ונחשב לאחד מבתי החולים לילדים בישראל.

כל קופות החולים בישראל מפעילים מרכזים רפואיים ברחובות. קופת החולים הגדולה בעיר היא כללית המחזיקה בנתח של 49% מבוטחים תושבי העיר. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 24% מבוטחים מתושבי העיר. אחריהם מגיעה קופת חולים מאוחדת עם 23% מבוטחים תושבי העיר, ולאומית עם 3% מבוטחים תושבי העיר.

תחבורה ברחובות

התחבורה הציבורית ברחובות מופעלת על ידי חברת אגד זכיינית משרד התחבורה. בעיר פועלים גם מוניות שירות.

רחובות מחוברת גם למסילת רכבת לוד – אשקלון עם תחנה בסמוך למכון ויצמן. קיימים תוכניות להקמת תחנת רכבת במערב העיר תחנת ששת הימים, אולם לאורך שנים רבות התוכניות לא התקדמו.

בשנת 2022 אושרה תכנית הקו הכחול של המטרו שצפוי לעבור ברחובות. הקו הכחול המהיר אמור לנוע בארבעה ישובים שונים, רחובות, נס ציונה, קרית עקרון, וראשון לציון באמצעות כביש 412. באוגוסט 2023 הונחה אבן הפינה לקו הכחול והחלה בנייתו.

עלות הקמת המטרו היא כ-2 מיליארד שקלים מתוכם כ-800,000 מיליון ₪ יושקעו בתשתיות ברחובות.

צפי פתיחת המטרו הוא בשנת 2027 והוא ינוע ברחובות על פני 12 תחנות בין צומת ביל"ו לצומת המדע. המטרו עשוי לשנות את מצב התחבורה בעיר באופן משמעותי, ולשרת 77,000 איש מדי יום בתדירות של נסיעה כל 5 דקות.

עוד מקומות מעניינים במחוז:
בנייני מגורים בחדרה

מחוז מרכז

חדרה היא עיר בשרון הצפוני בישראל ומשתייכת למחוז חיפה, חדרה שוכנת לחופי הים התיכון. מיקומה של חדרה הינו מרכזי ביותר כאשר 2 מתוך הכבישים הראשיים בישראל עוברים

רמת גן תמונה פנורמית

מחוז מרכז

רמת גן היא עיר בגוש דן מרכז ישראל הממוקמת על מישור החוף. היישוב הוקם כמושבה בשנת 1921 והוכרזה כעיר בשנת 1950. העיר משתרעת על שטח 16,300 דונם

מודיעין מבט ממעוף הציפור

מחוז מרכז

מודיעין היא עיר חדשה שנבנתה בישראל במחוז המרכז, בסוף שנות ה-90. העיר הוקמה בתכנון מודרני ומונה היום כבר כ-96,000 תושבים. מודיעין נמצאת במרכז בין ירושלים ותל אביב

קניון גבעתיים

מחוז מרכז

גבעתיים היא עיר משמעותית הממוקמת במרכז במחוז תל אביב, עם אוכלוסייה המונה כ-57,000 תושבים. היא משתרעת על שטח של 3,230 דונם ומוקפת בתל אביב וברמת גן. היא

תפריט נגישות