רכסים היא קהילה ייחודית בעלת היסטוריה ותרבות עשירה. עם תוכנית אב המאושרת להתרחבות, היישוב ערוך לצמיחה ופיתוח בשנים הקרובות.
שם היישוב
רכסים בנויה על גבי 5 גבעות, וזהו מקור שמה "רכסים". הגבעות מקבלות משמעות כאשר כל שכונה קרוייה לפי מספר הגבעה הממוספרות לפי סדר אלפביתי.
רבני היישוב
בישוב רכסים מכהנים שני רבנים ראשיים, לצד רבני שכונות וקהילות. הרב יעקב מאיר זוננפלד מכהן כרב הראשי האשכנזי ביישוב וכראש ישיבת כנסת חזקיהו לצעירים. הרב משה תנעמי כיהן בעבר כרב הראשי הספרדי ביישוב. רבנים נוספים המכהנים ביישוב הם הרב יוסף ברנדייס – אב"ד קהילת קודש חיי תורה. הרב יצחק שכטר – רב השכונות הצפוניות (בנה ביתך ועוד). ורבני ישיבת כנסת חזקיהו: הרב יהושע מן (בנו של ראש הישיבה בעבר הרב דוד מן זצ"ל). הרב עובדיה ברוידא והרב מרדכי חייקין.
מועצה מקומית רכסים
רכסים מנוהלת באמצעות מועצה מקומית, ו-11 חברי מועצה.
ראש המועצה הנבחר הוא יצחק רייך מסיעת דגל לתושב (דגל התורה) המונה 5 מנדטים. הסיעה השנייה במועצה היא ש"ס המונה 6 מנדטים, בראשות מוטי ויזגן. רייך ניצח את ויזגן בבחירות למועצת רכסים ב1.2% בלבד שהסתכמו בפחות מ-80 קולות. רייך כבר כיהן בראשות המועצה עשור בשני קדנציות לא רצופות בהתאם להסכמי רוטציה מקומיים.
תקציב המועצה
תקציב מועצת רכסים עמד בשנת 2021 על יותר מ-62,000,000 מיליוני שקלים בשנה.
כ-30% מתקציב העירייה מגיע ממענקים ממשרדים חיצוניים.
סמל המועצה
סמל המועצה מורכב מ-5 גבעות בסמלים שונים הרומזים על מקור השם רכסים ועל הגבעות הקיימות בו. מתחת לסמל מופיע הכיתוב "ממלכת התורה בצפון" מכיוון שביישוב מקיימים חיים תורניים ורוב תושבי המקום הינם חרדים.
חינוך והשכלה
רכסים נותנת מענה חינוכי לגיל הרך, חינוך יסודי ועל יסודי. בתי הספר ביישוב נותנים מענה גם לתושבי חוץ שגרים בסביבה. ביישוב בתי חרדים, כמו כן מוסדות של החינוך העצמאי. מלבד החינוך הרשמי קיימים ביישוב גם ישיבות לתלמידים חרדים, ומוסדות נוספים ביניהם צהר לטוהר הנותנים מענה לילדים בעלי צרכים מיוחדים באווירה תורנית, המוסדות משמשים אוכלוסייה רבה המתגוררת אף מחוץ ליישוב.
שירותי החינוך של רכסים נחשבים למצוינים, הישגי התלמידים הינם משמעותיים ואחוזי הנשירה נמוכים מאוד.
ברכסים 23 בתי ספר ובהם לומדים כ-4200 תלמידים
מכיוון שהעיר הינה עיר חרדית, רוב מוסדות הלימוד אינם מלמדים לימודי ליב"ה ואינם מגישים את התלמידים לבחינות הבגרות משכך אחוז התלמידים הזכאי לתעודת בגרות הינו נמוך במיוחד.
בשנת הלימודים תשפ"ב 22.4% מתלמידי כיתה י"ב ביישוב זכאים לתעודת בגרות, 0.8% לתעודת בגרות מצטיינת. 8.8% מתלמידי כיתה י"ב היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות לימוד באנגלית (יח"ל), 3.2% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 5 יחידות לימוד באנגלית.
10.4% מהתלמידים היו זכאים לתעודת בגרות הכוללת 4 יחידות במתמטיקה, ו-1.6% היו זכאים לתעודת בגרות עם 5 יחידות במתמטיקה.
תרבות ספורט ופנאי
תחום התרבות והספורט בישוב רכסים אינו מפותח דיו ונותן מענה לוקה בחסר לתושבים.
לא תוכלו למצוא ביישוב פארקים גדולים, היכלי תרבות אולמות מופעים ועוד.
ביישוב יש מתנס קהילתי אחד ובו ניתן המענה התרבותי המינימלי לתושבי המקום.
תושבי רכסים מתבססים בעיקר על פארקים ומקומות בילוי בערים הסמוכות כגון חיפה והקריות. עם זאת ההרים בסביבת רכסים כוללים מסלולים קטנים בהם גם ניתן למצוא באר מים עתיק.
כמה תושבים יש ברכסים?
- לפי נתוני הביטוח הלאומי בישראל, ברכסים מתגוררים 14,277 תושבים.
- מתוכם כ-7,300 ילדים עד גיל 18, כ-800 אזרחים ותיקים ו-6140 איש בגילאי עבודה.
- היישוב מדורג במיקום 218 בטבלת הערים של משרד הפנים לפי גודל אוכלוסייה.
- בשנת 2019 העבירה המועצה לאישור בועדה המחוזית לתכנון ובנייה תכנית גג להתפתחות העיר.
- הסכם הגג כולל בנייה של אלפי יחידות דיור ועשוי להגדיל את תושבי היישוב מ-14,000 ל-35,000 תושבים.
תעסוקה ברכסים
ביישוב רכסים עצמו אין מגוון רחב של מקומות תעסוקה.
רוב הגברים תושבי המקום הינם אברכים בכולל/נושאים משרות תורניות
בקרב הנשים אחוז גבוה מהן עוסקות בתחום ההוראה במגוון בתי הספר ומוסדות הלימוד הקיימים ביישוב.
ישנם תושבים המתבססים על מקומות עבודה בערים הגדולות הסמוכות ובמרכזי התעסוקה הרבים השוכנים בהם, ברכסים עצמה 2 מרכזי קניות קטנים ובהם חנויות המספקות את הצרכים הבסיסיים של תשובי היישוב, כגון: מאפיות, חנויות מכולת, בתי מרקחת קופות חולים ועוד.
שכר
רכסים הוא ישוב שמדורג באשכול 2 מתוך 10 במדד החברתי כלכלי, ונחשב ליישוב ברמה סוציו אקונומית נמוכה.
תושבי רכסים משתכרים באופן נמוך מהממוצע במשק. השכר הממוצע בממשק בשנת 2021 עמד על 12,925 ₪ לשכירים לחודש, וברכסים השכר הממוצע עמד 7,598 ₪ לחודש בממוצע.
ההכנסה החודשית הממוצעת של עצמאי בישראל עמדה על 10,108 ₪ בשנת 2021, וברכסים היא עמדה על 6,228 ₪ בממוצע.
ישנו פער בין השתכרות תושבי רכסים לתושבי ישראל בממוצע, אולם פערים אלו נובעים בעיקר בשל הפער בין תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק בישראל לעומת תושבים שמשתכרים מעל הממוצע במשק ברכסים. כמו כן כמות העובדים ברכסים שמשתכרים שכר מינימום לעומת תושבי ישראל כולה באופן ממוצע.
מספר העובדים בישראל שמשתכרים עד שכר מינימום עומד על 24.8% ברכסים הוא עומד על 41.8%. בעוד כמות השכירים המשתכרים פי 4 מהשכר הממוצע עומד בארץ על 3.2% ברכסים הוא עומד על 0.3% בלבד.
נתונים דומים ניתן לראות גם אצל העצמאיים אולם הפער נמוך יותר. מספר העצמאיים שמשתכרים פי 4 מהממוצע ברכסים עומד על 1.2% לעומת 0.5% בארצי.
ברכסים אחוז האבטלה הינו זהה לאחוז האבטלה הארצי 0.9% בלבד מתושבי היישוב זכאים לדמי אבטלה נכון לשנת 2023. הממוצע הארצי עומד על 0.9%.
בריאות ורפואה ברכסים
רכסים נחשבת יישוב קטן בפריפריה ונכון להיום אין בית חולים ביישוב. בתי החולים הקרובים ליישוב הינם בתי החולים הממוקמים בחיפה. המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה נמצא במרחק נסיעה קצר של פחות מחצי שעה בתחבורה ציבורית וכ-20 דקות ברכב פרטי. זמני הגעה דומים הינם לבית החולים "כרמל" השייך לקבוצת בתי החולים של "כללית" ובית החולים רוטשילד "בני ציון".
מלבד בתי החולים בחיפה ובקריות מרכזי רפואה רבים ומקצועיים הנותנים מענה גם לתושבי היישובים הסמוכים, כגון רכסים.
כל קופות החולים בישראל מפעילים מרפאות ברכסים. קופת החולים הגדולה ביישוב היא כללית המחזיקה בנתח של 45% מהמבוטחים. קופת חולים מכבי היא השניה בגודלה עם 32% מבוטחים מתושבי היישוב. אחריהם מגיעה קופת חולים מאוחדת עם 18% מהמבוטחים, ולאומית עם 3.5% מהמבוטחים.
תחבורה ברכסים
התחבורה הציבורית ברכסים מופעלת ע"י חברת אגד המפעילה את אשכול מטרופולין חיפה של משרד התחבורה. ביישוב אין תחנת רכבת, תחנת הרכבת הסמוכה ממוקמת בחיפה ומוכרת כתחנת לב המפרץ. לתחנה ניתן להגיע בזמן קצר של כ-10 דקות ברכב או כ-20 דקות בתח"צ לרכסים.